2018. június 18. | Arnold
12° calendar-image 29°
Eger.hu
junius-23-muzeumok-ejszakaja-20037
Június 23.: Múzeumok éjszakája
Idén is több helyszínen, hosszított...
a-fiatalok-droghasznalati-szokasairol-szamoltak-be-20036
A fiatalok droghasználati...
A tizenegyedikes diákok harminc százaléka...
onkentes-mentoszervezeteket-tamogat-20035
Önkéntes mentőszervezeteket támogat
Országosan 98, ebből 5 Heves megyei...
emlekfat-ultettek-a-gyakorloiskola-ballago-diakjai
Emlékfát ültettek a Gyakorlóiskola...
Emlékfát ültettek és szerenáddal...
vandalok-tepkedik-ki-a-viragokat-20033
Vandálok tépkedik ki a virágokat
Rendszeresen vandálok tépkedik ki a...
iskolasok-leptek-meg-a-beteg-gyerekeket
Iskolások lepték meg a beteg...
Plüssjátékokat és pénzadományt adtak...
penzre-valthato-tudas-20024
Pénzre váltható tudás
Pénzügyi projektnapokat szervezett 10-11....
julius-1-en-lep-eletbe-az-online-szamlarendszer
Július 1-én lép életbe az online...
Július 1-től fogadja az online...
foglalkoztatasi-paktum-20022
Foglalkoztatási Paktum
A város foglalkoztatási helyzetének...
tornocky-anita-volt-a-bizlounge-vendege
Tornócky Anita volt a BizLounge...
Tornóczky Anita volt a júniusi BizLounge...
keszulnek-a-versenyre-az-egri-majorette-lanyok-20020
Készülnek a versenyre az egri...
A 7. Egri Bosch Országos Mazsorett...
uzleti-reggelit-tartottak-a-noi-vallalkozoknak-20019
Üzleti reggelit tartottak a női...
Először rendezett üzleti reggelit a megye...
soha-tobbe-haborut--20018
Soha többé háborút!
Három hét, több mint 100 program, 1900 km...
megalakult-a-heves-megyei-hr-klub-20017
Megalakult a Heves megyei HR Klub
Heves megyében is egyre több cég küzd a...
megujult-varosunk-honlapja-az-eger-hu-20016
Megújult városunk honlapja, az eger.hu
Szerdán elindult városunk új honlapja. Az...
iden-is-indul-az-egri-setak-sorozat
Idén is indul az Egri séták sorozat
Idén nyáron folytatódik a Lokálpatrióta...
kiirtak-a-viragos-egerert-versenyt
Kiírták a Virágos Egerért versenyt
A több mint negyedszázados hagyományoknak...
a-rak-megelozeserol-szolt-a-program
A rák megelőzéséről szólt a...
A daganatos betegségek megelőzésében...
tajekoztato-napot-tartott-a-csalad-es-karrierpont
Tájékoztató napot tartott a Család-...
A családbarát munkahelyek, a nők...
rekordot-dontott-a-csaladbarat-donornap
Rekordot döntött a Családbarát...
Ismét rekordot döntött a Családbarát...
frutti-es-veggi-hoztak-a-zoldseget-gyumolcsot-20009
Frutti és Veggi hozták a zöldséget,...
A zöldség- és gyümölcsfogyasztás...
tanevzaro-szentmiset-tartottak-a-bazilikaban-20008
Tanévzáró szentmisét tartottak a...
Az egri egyházmegye területén működő...
xv-bitskey-aladar-szenior-uszo-emlekverseny-20007
XV. Bitskey Aladár Szenior Úszó...
Nem csak a húszéveseké a világ – ez a...
atadtak-a-felujitott-hadnagy-utcai-orvosi-rendelot
Átadták a felújított Hadnagy utcai...
Közel ötven millió forintos...
rekord-a-csaladinapon
Rekord a családinapon
Idén is megrendezte az Egri Markhot Ferenc...
xxv-prepa-nap
XXV. Prepa Nap
Negyvenhárom prepa- vagyis egykori...
egyre-nepszerubb-a-szepasszonyvolgy
Egyre népszerűbb a Szépasszonyvölgy
Az idegenforgalmi statisztikák szerint a...
kozelebb-az-nb-iii-eger-balatonfured-5-1
Közelebb az NB III.: Eger –...
5-1-es győzelemmel kezdte az NB III-as...
ket-napon-at-otszazan-koncerteztek-egerben
Két napon át ötszázan koncerteztek...
Szép számmal érkeztek résztvevők az...
evadot-ertekeltek-a-szinhazban-19996
Évadot értékeltek a színházban
Kilencven százalék körüli a Gárdonyi...

A bor hagyománya: kétszáz éves regula

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A legfontosabb egri szőlőtermelő területek a 18. század során alakultak ki, egy részük a mai napig kiváló minőségű borokat ad, például a Síkhegy, a Cigléd, a Szarkás, a Galagonyás, és így tovább.


A korabeli leírások szerint az Eged-hegy déli lejtőin termett borok voltak Egerben a legfinomabbak, azonban lassúbb érésűek is: 4-5 év kellett tökéletes kifejlődésükig. Az Eged-hegyen a nagyüzemi korszak kezdetéig termesztettek szőlőt, egészen 300 méteres magasságig, ami hazánkban egyedülálló volt.

 

A szőlőterületek bővülésével kívánatossá vált osztályozásuk is. 1760-ban, majd 1789-ben Magyarország szőlőterületeit három, majd nyolc minőségi osztályba sorolták a talaj, a környezeti és a geográfiai adottságok alapján. 1760-ban az egri szőlők közel fele az első osztályba tartozott. Ebből az időből származik az első írásos Egri Bikavér megnevezés.

 

A XVIII. század elején alakult meg a Egerben a városi tanácsnak alárendelt Hegyrendészet. Élén a hegybíró állt, aki felügyelte a hegykerülőket és a vincelléreket, valamint ellenőrizte az elvégzett munkák minőségét.

Hamarosan szigorú hegyrendészeti szabályok alakultak ki, a munkaidő például kora reggeltől késő estig tartott, mindössze egyórás ebédszünettel. Előírás volt, hogy attól a szőlősgazdától, aki nem megfelelően művelte a szőlőjét, többszöri figyelmeztetés után földesura elvehette, és másnak adhatta a földjét.

 

Sultz, porosz orvosprofesszor 1757-es munkájában az Egri Bikavérről (Erlauer Stierblut), mint az emésztést szabályozó és gyomrot erősítő gyógyszerről tett említést. A professzor által kóstolt bor azonban még nem lehetett azonos a mai borkülönlegességgel.

A kiváló minőség ellenére a Habsburg vámpolitika miatt értékesítési gondokkal küszködtek az egri és más magyar bortermelők is. Sokan fel is hagytak a szőlőtermesztéssel és más mezőgazdasági tevékenységekkel.

 

A XIX. század elejétől kezdve egyre nőtt a fehérborok iránti igény, akkor lendült fel a Hárslevelű termesztése. A Leányka és az Ottonel muskotály is ismert volt már akkor, kis termésmennyiségük miatt azonban nem voltak kedveltek.

A legtöbb fehérbor meglepő módon a Kadarkából készült. Egész fürtöket kipréselve és a törkölytől azonnal elválasztva ugyanis fehérbort lehet nyerni kék szőlőkből is. Az így készült fehérborok igen népszerűek voltak.
A XIX. század második felében már megjelent a borvidéken a Kékfrankos, illetve igen kis területen a Kékoportó, a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc, valamint a Merlot is.

 

A vegyes fajtájú ültetvényeken egyszerre szüretelték a termést, amiből rövid kácis erjesztéssel készült a híres egri vörösbor, amelyet már Bikavérnek neveztek.

   


< Vissza