2018. szeptember 24. | Gellért
12° calendar-image 29°
Eger.hu
ujra-jarhato-a-gronay-utca
Újra járható a Grónay utca
Hétvégétől ismét járható a Grónay...
masik-epuletben-de-egyutt-folytatjak-az-ovisok-20499
Másik épületben, de együtt...
Az egri uniós beruházások ütemezését...
unnepeltek-a-civil-szervezetek-20497
Ünnepeltek a civil szervezetek
Több mint 70 szervezet részvételével...
onkentes-pedagogusok-talalkoztak-varosunkban
Önkéntes pedagógusok találkoztak...
Önkéntesek toborzása és a beszámolók...
23-barokk-futoparade
23. Barokk Futóparádé
Az Eger Civil Ünnepe rendezvénysorozat...
a-szuret-2018
A Szüret 2018
Három napon keresztül várták szüreti...
szekelyfold-gyongyszemei-20493
Székelyföld Gyöngyszemei
Töltelékes káposzta, székelyföldi...
dijaztak-a-legviragosabbakat
Díjazták a legvirágosabbakat
Lakossági, idegenforgalmi, intézményi,...
jelentos-fejlesztesek-20491
Jelentős fejlesztések
A nyár folyamán jelentős...
nagyszabasu-kozuti-ellenorzeseket-tart-a-rendorseg
Nagyszabású közúti ellenőrzéseket...
Nem először kapcsolódnak be az...
peldaerteku-az-egri-korhaz-mukodese-20489
Példaértékű az egri kórház...
Minden szempontból az igényeknek...
bringas-reggeli-20488
Bringás reggeli
Péksüteménnyel és forró itallal lepték...
tobb-utlezaras-is-lesz-a-hetvegen-egerben-20487
Több útlezárás is lesz a...
Most hétvégén több útlezárás,...
xxiii-sperlagh-jozsef-emlekfutas
XXIII. Sperlágh József Emlékfutás
Több mint 180 résztvevője volt a XXIII....
szent-mihaly-nap-a-csaladok-eveben
Szent Mihály Nap a Családok Évében
Koncertekkel, játékokkal és...
e-ugyintezes-digitalis-kommunikacio
E-ügyintézés, digitális...
Az elektronikus eljárásokkal kapcsolatban...
hegedus-eva-volt-a-bizlounge-vendege
Hegedűs Éva volt a BizLounge vendége
Hegedűs Éva volt a szeptemberi BizLounge...
azoknak-is-jar-a-teli-rezsicsokkentes
Azoknak is jár a téli...
12 ezer forintos támogatásban...
xxiv-dr-frank-maria-emlekules
XXIV. Dr. Frank Mária Emlékülés
Huszonnégy éve hirdet pályázatot és...
negy-tarsashaz-kap-tamogatast-homlokzati-felujitasra
Négy társasház kap támogatást...
Négy társasház homlokzata újul meg a...
egyetemi-sportnap
Egyetemi Sportnap
Több helyszínen, közel száz programmal...
uj-kerekparokat-kapott-a-rendorseg
Új kerékpárokat kapott a rendőrség
A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság...
kruzsely-gabor-vegezte-el-a-diszlovest
Krüzsely Gábor végezte el a...
Április és október között minden nap az...
szureteltek-az-ovodasok
Szüreteltek az óvodások
Több mint ötven óvodás érkezett...
horgaszverseny-20473
Horgászverseny
Tíz páros versengett az Egri...
a-biztonsagos-kozlekedesrol-tanultak
A biztonságos közlekedésről tanultak
A kerékpárral és rollerrel való...
dvtk-eger-telekom-veszprem-22-41
DVTK-Eger – Telekom Veszprém 22-41
Rangos ellenfelet fogadott a NB I-es férfi...
egyetemi-sport-nemzetkozi-napja-es-kutatok-ejszakaja
Egyetemi Sport Nemzetközi Napja és...
A test fitten tartása mellett az...
a-tanarkepzesrol-tanacskoztak-a-szerdai-konferencian-20469
A tanárképzésről tanácskoztak a...
Tanévindító tudásfórum címmel...
szuret-a-szepasszonyvolgyben-20468
Szüret a Szépasszonyvölgyben
Szüreti felvonulás, koncertek,...

A bor hagyománya: kétszáz éves regula

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A legfontosabb egri szőlőtermelő területek a 18. század során alakultak ki, egy részük a mai napig kiváló minőségű borokat ad, például a Síkhegy, a Cigléd, a Szarkás, a Galagonyás, és így tovább.


A korabeli leírások szerint az Eged-hegy déli lejtőin termett borok voltak Egerben a legfinomabbak, azonban lassúbb érésűek is: 4-5 év kellett tökéletes kifejlődésükig. Az Eged-hegyen a nagyüzemi korszak kezdetéig termesztettek szőlőt, egészen 300 méteres magasságig, ami hazánkban egyedülálló volt.

 

A szőlőterületek bővülésével kívánatossá vált osztályozásuk is. 1760-ban, majd 1789-ben Magyarország szőlőterületeit három, majd nyolc minőségi osztályba sorolták a talaj, a környezeti és a geográfiai adottságok alapján. 1760-ban az egri szőlők közel fele az első osztályba tartozott. Ebből az időből származik az első írásos Egri Bikavér megnevezés.

 

A XVIII. század elején alakult meg a Egerben a városi tanácsnak alárendelt Hegyrendészet. Élén a hegybíró állt, aki felügyelte a hegykerülőket és a vincelléreket, valamint ellenőrizte az elvégzett munkák minőségét.

Hamarosan szigorú hegyrendészeti szabályok alakultak ki, a munkaidő például kora reggeltől késő estig tartott, mindössze egyórás ebédszünettel. Előírás volt, hogy attól a szőlősgazdától, aki nem megfelelően művelte a szőlőjét, többszöri figyelmeztetés után földesura elvehette, és másnak adhatta a földjét.

 

Sultz, porosz orvosprofesszor 1757-es munkájában az Egri Bikavérről (Erlauer Stierblut), mint az emésztést szabályozó és gyomrot erősítő gyógyszerről tett említést. A professzor által kóstolt bor azonban még nem lehetett azonos a mai borkülönlegességgel.

A kiváló minőség ellenére a Habsburg vámpolitika miatt értékesítési gondokkal küszködtek az egri és más magyar bortermelők is. Sokan fel is hagytak a szőlőtermesztéssel és más mezőgazdasági tevékenységekkel.

 

A XIX. század elejétől kezdve egyre nőtt a fehérborok iránti igény, akkor lendült fel a Hárslevelű termesztése. A Leányka és az Ottonel muskotály is ismert volt már akkor, kis termésmennyiségük miatt azonban nem voltak kedveltek.

A legtöbb fehérbor meglepő módon a Kadarkából készült. Egész fürtöket kipréselve és a törkölytől azonnal elválasztva ugyanis fehérbort lehet nyerni kék szőlőkből is. Az így készült fehérborok igen népszerűek voltak.
A XIX. század második felében már megjelent a borvidéken a Kékfrankos, illetve igen kis területen a Kékoportó, a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc, valamint a Merlot is.

 

A vegyes fajtájú ültetvényeken egyszerre szüretelték a termést, amiből rövid kácis erjesztéssel készült a híres egri vörösbor, amelyet már Bikavérnek neveztek.

   


< Vissza