2018. január 18. | Piroska
calendar-image 18°
Eger.hu
meg-tobb-vendeg-erkezhet-19173
Még több vendég érkezhet
Eger vonzotta a legtöbb turistát 2017-ben...
rekordokat-dont-az-epitoipar-teljesitmenye-19172
Rekordokat dönt az építőipar...
Megismételheti, de akár túl is...
summajat-rajzolom
Summáját rajzolom
Summáját rajzolom címmel nyílt...
mentori-rendszer
Mentori rendszer
Mentori programmal segíti egyebek mellett a...
albanok-es-magyarok-egyutt-emlekeztek-19169
Albánok és magyarok együtt...
Szkander bég halálának 550....
felkeszulesi-merkozest-jatszanak-az-ese-labdarugoi-19168
Felkészülési mérkőzést játszanak...
Elkezdték a felkészülést a tavaszi...
telt-hazzal-uzemelnek-a-hajlektalanszallok-19167
Telt házzal üzemelnek a...
Teljes kihasználtsággal működik a...
folyamatosan-takaritjak-az-utakat
Folyamatosan takarítják az utakat
Ismét havazott Egerben. A Városgondozás...
gledura-7-hely-stockholmbol
Gledura: 7. hely Stockholmból
A barcelonai verseny megnyerése és a...
influenza-kuszob-alatti-a-megbetegedesi-arany-19163
Influenza: küszöb alatti a...
Országosan megduplázódott január első...
februar-15-ig-jelentkezhetnek-a-felsooktatasba-19162
Február 15-ig jelentkezhetnek a...
Február 15-ig jelentkezhetnek azok, akik...
uj-burkolatot-kapnak-a-jardak-a-kallomalom-utcaban-19158
Új burkolatot kapnak a járdák a...
Elkezdték a Kallómalom utcai járdák...
hetvege-ota-dolgoznak-a-ho-eltakaritasan-19157
Hétvége óta dolgoznak a hó...
Bár folyamatosan dolgoznak, csak kedden...
vizilabda-mindket-hazai-meccs-gyozelemmel-zarult-19156
Vízilabda – mindkét hazai meccs...
A 2018-as év első meccsét játszotta a...
civil-randevu-19154
Civil Randevú
A 2017-es évet értékelte az Egri Civil...
madaretetoket-keszithettek-19151
Madáretetőket készíthettek
Madáretető készítéssel, előadásokkal...
visszatert-a-tel-19150
Visszatért a tél
Erős mínuszok, havazás, ismét...
januar-13-an-kezdodik-a-fenyofak-elszallitasa
Január 13-án kezdődik a fenyőfák...
A fenyőfák elszállítását január...
xi-nemzetkozi-aventics-pneumobil-verseny-19147
XI. Nemzetközi Aventics Pneumobil...
Egész héten az idei XI. Nemzetközi...
januar-15-ig-palyazhatnak
Január 15-ig pályázhatnak
Februártól ingyenes nyelvvizsga...
valtoztak-az-szja-bevallas-szabalyai-19145
Változtak az SZJA-bevallás szabályai
Megszűnt a munkáltatói...
dijazott-az-onkentes-kerekasztal-19144
Díjazott az Önkéntes Kerekasztal
Videó pályázatot hirdetett az Önkéntes...
a-doni-hosokre-emlekeztek
A doni hősökre emlékeztek
75 évvel ezelőtt a Don-kanyarban vívott...
egeszseges-etelek-keszulnek-az-iskolai-menzan
Egészséges ételek készülnek az...
Jelenleg Magyarországon 1 millió...
gazdasagi-evnyito-19134
Gazdasági évnyitó
Gazdasági évnyitót tartott a Heves Megyei...
kettosseg
Kettősség
Kettősség néven nyílt kiállítás a...
eke-eger-kok-soproni-mafc-63-66
EKE-Eger-KOK – Soproni MAFC 63 - 66
Hazai pályán játszott az EKE-Eger-KOK...
komfortosabb-a-verveteli-ambulancia
Komfortosabb a vérvételi ambulancia
Megújult, komfortosabb helyen vesznek vért...
januar-15-fontos-bevallasi-bejelentesi-hatarido
Január 15: fontos bevallási,...
Fontos, az önkormányzati adóhatóság...
fejlodik-a-berva-volgyi-iparterulet
Fejlődik a Berva-völgyi Iparterület
Közel 900 millió forintból fejlődik a...

A bor hagyománya: kétszáz éves regula

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A legfontosabb egri szőlőtermelő területek a 18. század során alakultak ki, egy részük a mai napig kiváló minőségű borokat ad, például a Síkhegy, a Cigléd, a Szarkás, a Galagonyás, és így tovább.


A korabeli leírások szerint az Eged-hegy déli lejtőin termett borok voltak Egerben a legfinomabbak, azonban lassúbb érésűek is: 4-5 év kellett tökéletes kifejlődésükig. Az Eged-hegyen a nagyüzemi korszak kezdetéig termesztettek szőlőt, egészen 300 méteres magasságig, ami hazánkban egyedülálló volt.

 

A szőlőterületek bővülésével kívánatossá vált osztályozásuk is. 1760-ban, majd 1789-ben Magyarország szőlőterületeit három, majd nyolc minőségi osztályba sorolták a talaj, a környezeti és a geográfiai adottságok alapján. 1760-ban az egri szőlők közel fele az első osztályba tartozott. Ebből az időből származik az első írásos Egri Bikavér megnevezés.

 

A XVIII. század elején alakult meg a Egerben a városi tanácsnak alárendelt Hegyrendészet. Élén a hegybíró állt, aki felügyelte a hegykerülőket és a vincelléreket, valamint ellenőrizte az elvégzett munkák minőségét.

Hamarosan szigorú hegyrendészeti szabályok alakultak ki, a munkaidő például kora reggeltől késő estig tartott, mindössze egyórás ebédszünettel. Előírás volt, hogy attól a szőlősgazdától, aki nem megfelelően művelte a szőlőjét, többszöri figyelmeztetés után földesura elvehette, és másnak adhatta a földjét.

 

Sultz, porosz orvosprofesszor 1757-es munkájában az Egri Bikavérről (Erlauer Stierblut), mint az emésztést szabályozó és gyomrot erősítő gyógyszerről tett említést. A professzor által kóstolt bor azonban még nem lehetett azonos a mai borkülönlegességgel.

A kiváló minőség ellenére a Habsburg vámpolitika miatt értékesítési gondokkal küszködtek az egri és más magyar bortermelők is. Sokan fel is hagytak a szőlőtermesztéssel és más mezőgazdasági tevékenységekkel.

 

A XIX. század elejétől kezdve egyre nőtt a fehérborok iránti igény, akkor lendült fel a Hárslevelű termesztése. A Leányka és az Ottonel muskotály is ismert volt már akkor, kis termésmennyiségük miatt azonban nem voltak kedveltek.

A legtöbb fehérbor meglepő módon a Kadarkából készült. Egész fürtöket kipréselve és a törkölytől azonnal elválasztva ugyanis fehérbort lehet nyerni kék szőlőkből is. Az így készült fehérborok igen népszerűek voltak.
A XIX. század második felében már megjelent a borvidéken a Kékfrankos, illetve igen kis területen a Kékoportó, a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc, valamint a Merlot is.

 

A vegyes fajtájú ültetvényeken egyszerre szüretelték a termést, amiből rövid kácis erjesztéssel készült a híres egri vörösbor, amelyet már Bikavérnek neveztek.

   


< Vissza