2017. október 17. | Hedvig
calendar-image 18°
Eger.hu
elkeszult-a-korforgalom
Elkészült a körforgalom
Elkészült a körforgalom Eger déli...
a-kenyer-vilagnapja
A kenyér világnapja
A Pékek Világszövetsége 2001-es...
listavezeto-az-ese-ii-eger-se-ii-komlo-sc-5-2-18580
Listavezető az ESE II. - Eger SE II. -...
A labdarúgó megyei II. osztályban...
diszdoktorokat-avattak
Díszdoktorokat avattak
Díszdoktori címet vehetett át két...
megemlekezes-az-egri-14-gyalogezred-tiszteletere-18578
Megemlékezés az egri 14. gyalogezred...
Az egri 14. Dobó István Gyalogezred...
szorolapot-es-csokit-kapnak-az-autosok-a-dugoban-18577
Szórólapot és csokit kapnak az...
Csokit és szórólapot kaptak a dugóban...
kiemelkedo-evjarat-a-borvideken
Kiemelkedő évjárat a borvidéken
Végéhez közeledik a szüret az Egri...
megujult-a-napsugar-tagovoda
Megújult a Napsugár Tagóvoda
Egy hónapos ,,albérletet” követően...
nyitott-allapot-nem-mentheto-cimu-kiallitas
Nyitott állapot nem menthető című...
A nyitott állapot nem menthető címmel...
foproba-a-harlekinben-18565
Főpróba a Harlekinben
Október 15-én mutatják be a Pán Péter,...
hatranyos-helyzetu-kozossegeket-fejlesztenek-18552
Hátrányos helyzetű közösségeket...
Három évig tartó projekt kezdődött...
tobb-mint-26-milliard-forint-ujabb-tamogatas-a-megyebe
Több mint 26 milliárd forint újabb...
Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív...
tudasdelutan
Tudásdélután
A jog és a gazdaság kapcsolata volt a...
elismertek-az-idosbarat-polgarmester-munkajat-18543
Elismerték az idősbarát...
Ötödik alkalommal rendezték meg az Egri...
agria-media-digitalis-oktatas-a-mindennapokban
Agria Média – Digitális oktatás a...
A digitális technológiák egyre nagyobb...
sikeres-bajnoki-es-kupameccs
Sikeres bajnoki és kupameccs
A férfi kézilabda Magyar Kupa második...
szabo-magdara-emlekeztek-a-kepes-intezetben-18537
Szabó Magdára emlékeztek a Kepes...
Vitay Georgina, Krisztina vagy éppen...
totek-bemutato-a-gardonyi-geza-szinhazban-18533
Tóték-bemutató a Gárdonyi Géza...
Október 13-án mutatják be, -Blaskó...
alkototabor-fotoibol-nyilt-kiallitas
Alkotótábor fotóiból nyílt...
Szeged és Tapolca után Eger adott...
elindult-a-kutyabarat-varos-program
Elindult a kutyabarát város program
Felújítják a meglévő kutyafuttatókat,...
oktober-a-mellrak-elleni-kuzdelem-hon-18530
Október a mellrák elleni küzdelem...
Egészségügyi és mentálhigiénés...
valtozo-munkaeropiac
Változó munkaerőpiac
A minőségi szakképzés és a...
csak-olyan-gombat-gyujtsunk-etkezesre-amit-ismerunk
Csak olyan gombát gyűjtsünk...
Általában szeptemberben és októberben...
ismet-van-noi-ob-i-es-floorball-csapata-egernek
Ismét van női OB I-es floorball...
Két szezon kihagyás után ismét van női...
eger-sikereert-egyesulet-osztondijasa-2018-18526
Eger Sikeréért Egyesület...
Egerben élő, jó tanulmánnyal...
ministransok-talalkoztak-a-bazilikaban
Ministránsok találkoztak a...
Tizedik alkalommal rendeztek egyházmegyei...
zf-eger-tatabanya-15-5
ZF-Eger – Tatabánya 15-5
A férfi vízilabda OB I-ben túl vagyunk az...
keszuljunk-fel-korultekintoen-a-futesi-szezonra
Készüljünk fel körültekintően a...
- Míg 2016 előtt évi 9-10 halálos...
dr-budai-laszlora-emlekeztek-18521
Dr. Budai Lászlóra emlékeztek
A 2017 májusában elhunyt Dr. Budai...
rostas-bea-piros-kiallitasa
Rostás Bea Piros kiállítása
Rostás Bea Piros művei a világ számos...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza