2018. június 19. | Gyárfás
12° calendar-image 29°
Eger.hu
kozel-szaz-millio-forintbol-fejlesztettek-20045
Közel száz millió forintból...
Fitnesz parkkal, új utcabútorokkal és...
40-eves-a-mozgasserultek-heves-megyei-egyesulete
40 éves a Mozgássérültek Heves...
Alakulásának 40. évfordulóját...
evet-zart-a-podium-a-gardonyi-geza-szinhazban-20042
Évet zárt a Pódium a Gárdonyi Géza...
Csoporttáncok, duettek és szólók...
utcazeneszektol-hangos-a-belvaros
Utcazenészektől hangos a belváros
Több mint 20 magyar városból 177 zenész...
vilati-eger-se-ftc-4-2-20040
VILATI Eger SE – FTC 4-2
A hétvégén a döntőbe jutásért...
harom-8-osztalytol-bucsuztak-a-sportiskolasok
Három 8. osztálytól búcsúztak a...
Évzáróval egybekötött ballagáson...
junius-23-muzeumok-ejszakaja-20037
Június 23.: Múzeumok éjszakája
Idén is több helyszínen, hosszított...
a-fiatalok-droghasznalati-szokasairol-szamoltak-be-20036
A fiatalok droghasználati...
A tizenegyedikes diákok harminc százaléka...
onkentes-mentoszervezeteket-tamogat-20035
Önkéntes mentőszervezeteket támogat
Országosan 98, ebből 5 Heves megyei...
emlekfat-ultettek-a-gyakorloiskola-ballago-diakjai
Emlékfát ültettek a Gyakorlóiskola...
Emlékfát ültettek és szerenáddal...
vandalok-tepkedik-ki-a-viragokat-20033
Vandálok tépkedik ki a virágokat
Rendszeresen vandálok tépkedik ki a...
iskolasok-leptek-meg-a-beteg-gyerekeket
Iskolások lepték meg a beteg...
Plüssjátékokat és pénzadományt adtak...
penzre-valthato-tudas-20024
Pénzre váltható tudás
Pénzügyi projektnapokat szervezett 10-11....
julius-1-en-lep-eletbe-az-online-szamlarendszer
Július 1-én lép életbe az online...
Július 1-től fogadja az online...
foglalkoztatasi-paktum-20022
Foglalkoztatási Paktum
A város foglalkoztatási helyzetének...
tornocky-anita-volt-a-bizlounge-vendege
Tornócky Anita volt a BizLounge...
Tornóczky Anita volt a júniusi BizLounge...
keszulnek-a-versenyre-az-egri-majorette-lanyok-20020
Készülnek a versenyre az egri...
A 7. Egri Bosch Országos Mazsorett...
uzleti-reggelit-tartottak-a-noi-vallalkozoknak-20019
Üzleti reggelit tartottak a női...
Először rendezett üzleti reggelit a megye...
soha-tobbe-haborut--20018
Soha többé háborút!
Három hét, több mint 100 program, 1900 km...
megalakult-a-heves-megyei-hr-klub-20017
Megalakult a Heves megyei HR Klub
Heves megyében is egyre több cég küzd a...
megujult-varosunk-honlapja-az-eger-hu-20016
Megújult városunk honlapja, az eger.hu
Szerdán elindult városunk új honlapja. Az...
iden-is-indul-az-egri-setak-sorozat
Idén is indul az Egri séták sorozat
Idén nyáron folytatódik a Lokálpatrióta...
kiirtak-a-viragos-egerert-versenyt
Kiírták a Virágos Egerért versenyt
A több mint negyedszázados hagyományoknak...
a-rak-megelozeserol-szolt-a-program
A rák megelőzéséről szólt a...
A daganatos betegségek megelőzésében...
tajekoztato-napot-tartott-a-csalad-es-karrierpont
Tájékoztató napot tartott a Család-...
A családbarát munkahelyek, a nők...
rekordot-dontott-a-csaladbarat-donornap
Rekordot döntött a Családbarát...
Ismét rekordot döntött a Családbarát...
frutti-es-veggi-hoztak-a-zoldseget-gyumolcsot-20009
Frutti és Veggi hozták a zöldséget,...
A zöldség- és gyümölcsfogyasztás...
tanevzaro-szentmiset-tartottak-a-bazilikaban-20008
Tanévzáró szentmisét tartottak a...
Az egri egyházmegye területén működő...
xv-bitskey-aladar-szenior-uszo-emlekverseny-20007
XV. Bitskey Aladár Szenior Úszó...
Nem csak a húszéveseké a világ – ez a...
atadtak-a-felujitott-hadnagy-utcai-orvosi-rendelot
Átadták a felújított Hadnagy utcai...
Közel ötven millió forintos...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza