2017. december 17. | Lázár
calendar-image 18°
Eger.hu
szaz-ferohelyes-ovoda-epul-a-kertesz-utcaban-18933
Száz férőhelyes óvoda épül a...
Új óvoda épül Egerben, a Kertész...
adougyeket-is-intezhetunk-a-kormanyablakban
Adóügyeket is intézhetünk a...
NAV ablak nyílt a füzesabonyi és...
tartos-elelmiszert-adomanyoztak-a-nyugdijasok
Tartós élelmiszert adományoztak a...
Tartós élelmiszert és játékokat adtak...
onkentesek-segitenek
Önkéntesek segítenek
A Mosolygó Kórház Alapítvány...
unnepi-hangulatot-varazsolt-a-cantemus-korus
Ünnepi hangulatot varázsolt a...
Ünnep hangulatot varázsolt koncertjével a...
korjegyzo-kapta-a-dr-jakab-istvan-emlekgyurut-18928
Körjegyző kapta a Dr. Jakab István...
Nyugdíjas körjegyző kapta a Dr. Jakab...
maci-akcio-specialis-korhazi-eszkozre-gyujtenek-18925
Maci akció: speciális kórházi...
Elkezdődött a Maci akció. A Round Table...
korszerusitettek-a-kormanyhivatal-kozepuleteit-18924
Korszerűsítették a Kormányhivatal...
Húsz középületet érint a Heves Megyei...
eger-sbs-eszterhazy-cyeb-budakeszi-29-26-18923
Eger SBS Eszterházy – CYEB Budakeszi...
A férfi kézilabda NB I-ben szerdán két,...
robotok-segitenek-az-oktatasban
Robotok segítenek az oktatásban
A robotokkal szeretnék fenntartani a...
szuletesnap-egy-eves-a-bizlounge-egri-uzleti-klub
Születésnap- egy éves a bizlounge...
Kiss Norbert kétszeres Európa bajok...
befejezodott-az-utfelujitas-elso-uteme-18920
Befejeződött az útfelújítás első...
Visszaadták a forgalomnak a Kossuth Lajos...
ulesezett-a-civil-kerekasztal-18918
Ülésezett a Civil Kerekasztal
Az együttműködési szerződéseket...
maci-akcio-videolaringoszkopra-gyujtenek-18917
Maci akció: videólaringoszkópra...
Idén is meghirdette a Maci akciót a Round...
adomanyt-gyujt-a-macskaarvahaz
Adományt gyűjt a Macskaárvaház
A kápolnai Macskaárvaház Alapítvány...
harom-megallapodast-kotott-az-egyetem
Három megállapodást kötött az...
Két első osztályú sportklubbal és a...
karacsonyi-unnepseg-a-fogyatekkal-eloknek
Karácsonyi ünnepség a fogyatékkal...
Verssel, énekkel és bábszínházzal...
az-1956-os-sortuz-aldozataira-emlekeztek
Az 1956-os sortűz áldozataira...
Az Ötvenhatosok emlékparkjában...
a-teli-veszelyekre-hivtak-fel-a-figyelmet
A téli veszélyekre hívták fel a...
Sokak örömüket lelik abba, ha leesik a...
lajosvarosi-advent
Lajosvárosi advent
Adventi ünnepséget tartottak a...
a-helyi-valasztasi-iroda-vezetojenek-felhivasa
A HELYI VÁLASZTÁSI IRODA...
Tisztelt Egri Választópolgárok! Eger...
segitseg-a-raszoruloknak-18908
Segítség a rászorulóknak
Fenyőfautalvánnyal és szaloncukorral...
szerdan-megnyilik-a-kossuth-utca
Szerdán megnyílik a Kossuth utca
Mind a buszok, mind az autók ismét...
vonalkod-rendszer-a-betegbiztonsagert-18904
Vonalkód rendszer a betegbiztonságért
Szeptembertől vonalkód rendszert vezettek...
tizenharom-csapattal-indult
Tizenhárom csapattal indult
Elkezdődött a felnémeti teremlabdarúgó...
disznotoros-finomsagok-a-szepasszonyvolgyben-18902
Disznótoros finomságok a...
A Szépasszonyvölgyi Vendégvárók...
hazhoz-megyunk--18901
Házhoz megyünk!
Bűnmegelőzési tanácsadással várja az...
xmas-swing-a-kepesben-18900
Xmas swing a Kepesben
Szűcs Gabi az Egri Szimfonikus Zenekarral...
emlektabla-a-daganatos-betegekert
Emléktábla a daganatos betegekért
Hinni önmagunkban, bízni a gyógyulásban,...
mikulas-es-karacsonyvaro-a-csakoban
Mikulás- és karácsonyváró a...
A Szent István városnegyed, vagyis a...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza