2019. február 23. | Alfréd
Eger.hu
etelosztas-21293
Ételosztás
Mintegy száz adag meleg étellel segített...
habis-a-jovot-epito-koltsegvetesunk-van--21292
Habis: A jövőt építő...
Egernek a jövőt építő, fejlesztésekre...
megint-a-fradi-nyert-zf-eger-ftc-5-9-21291
Megint a Fradi nyert: ZF-Eger – FTC...
Igazi rangadóval zárult a férfi...
farsangi-hivogato
Farsangi Hívogató
A Szent Imre Katolikus Általános Iskola...
uj-muszerek-es-rovid-varakozasi-ido-a-szemeszeten
Új műszerek és rövid várakozási...
A megyében a Markhot Ferenc Kórház...
kozgyules-elfogadtak-az-idei-koltsegvetest-21283
Közgyűlés – Elfogadták az idei...
Elfogadta a közgyűlés a 2019-es...
zenei-keszsegfejlesztes-a-szalaban
Zenei készségfejlesztés a Szalában
Lezárult ,,A társadalmi együttműködés...
iskolabutorokat-adomanyozott-a-round-table-21281
Iskolabútorokat adományozott a Round...
A Round Table egri asztala ezúttal a...
xiv-cmas-uszonyosuszo-vilagkupa-21280
XIV. CMAS Uszonyosúszó Világkupa
Idén is Egerben indul a nemzetközi...
befejeztek-az-egykori-egal-egrix-bontasat
Befejezték az egykori Egal-EgriX...
Befejeződött az egykori Egal...
ivovizvezetek-rekonstrukcio-21278
Ivóvízvezeték rekonstrukció
Február 21-én, csütörtökön 22...
setara-varjak-az-erdeklodoket-vasarnap
Sétára várják az érdeklődőket...
Vasárnap az Idegenvezetők Világnapja...
egyre-tobb-lakas-epul-21276
Egyre több lakás épül
A tapasztalatok szerint növekszik az...
egeszsegnap-a-doboban
Egészségnap a Dobóban
Flashmob, gyümölcsosztás és...
dvtk-eger-mol-pick-szeged-21-40
DVTK-Eger – MOL-Pick Szeged: 21-40
Rangos ellenfelet fogadott a NB I-es férfi...
klasztertalalkozo-es-karriernap-21273
Klasztertalálkozó és karriernap
Karriernappal egybekötött turisztikai...
a-protek-hangacsi-a-bajnok--21272
A Protek Hangácsi a bajnok!
Szólát után Szalók! A 2018/19-es...
magyar-apolok-napja-21269
Magyar Ápolók Napja
A Magyar Ápolási Egyesület...
mar-el-lehet-kezdeni-a-fak-metszeset-21268
Már el lehet kezdeni a fák metszését
Nem csak a hivatásos, hanem a...
a-vervetel-eredmenyet-21267
A vérvétel eredményét
Bizonyos vitaminok és gyógyszerek...
uszomester-es-masszor-tanfolyam-indul-21266
Úszómester és masszőr tanfolyam...
Áprilisban úszómester, február 23-án...
nyilt-nap-21265
Nyílt nap
Nagycsoportos óvodásokat, illetve a...
erdekes-pontmentes-zf-eger-bvsc-11-11
Érdekes pontmentés: ZF-Eger – BVSC...
A ZF-Eger férfi vízilabdázói szombaton...
kulturhazak-ejjel-nappal-21263
Kultúrházak éjjel-nappal
A Kultúrházak éjjel-nappal országos...
megkezdodott-a-brody-sandor-utca-felujitasa-21262
Megkezdődött a Bródy Sándor utca...
Megújul a Bródy Sándor utca. Február...
adomany-erkezett-a-gyermekosztalyra-21261
Adomány érkezett a Gyermekosztályra
Újabb korszerű műszerrel, egy...
evrol-evre-no-a-vendegejszakak-szama
Évről évre nő a vendégéjszakák...
Bármelyik országos idegenforgalmi...
ki-lesz-a-bajnok-
Ki lesz a bajnok?
Szombaton az utolsó forduló...
energetikai-fejlesztesek-harom-ovoda-ujul-meg
Energetikai fejlesztések: három...
240 millió forintból újul meg három egri...
regeszeti-leletekkel-gazdagodott-a-varmuzeum
Régészeti leletekkel gazdagodott a...
A Dobó István Vármúzeum gyűjteménye...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza