2018. szeptember 24. | Gellért
12° calendar-image 29°
Eger.hu
ujra-jarhato-a-gronay-utca
Újra járható a Grónay utca
Hétvégétől ismét járható a Grónay...
masik-epuletben-de-egyutt-folytatjak-az-ovisok-20499
Másik épületben, de együtt...
Az egri uniós beruházások ütemezését...
unnepeltek-a-civil-szervezetek-20497
Ünnepeltek a civil szervezetek
Több mint 70 szervezet részvételével...
onkentes-pedagogusok-talalkoztak-varosunkban
Önkéntes pedagógusok találkoztak...
Önkéntesek toborzása és a beszámolók...
23-barokk-futoparade
23. Barokk Futóparádé
Az Eger Civil Ünnepe rendezvénysorozat...
a-szuret-2018
A Szüret 2018
Három napon keresztül várták szüreti...
szekelyfold-gyongyszemei-20493
Székelyföld Gyöngyszemei
Töltelékes káposzta, székelyföldi...
dijaztak-a-legviragosabbakat
Díjazták a legvirágosabbakat
Lakossági, idegenforgalmi, intézményi,...
jelentos-fejlesztesek-20491
Jelentős fejlesztések
A nyár folyamán jelentős...
nagyszabasu-kozuti-ellenorzeseket-tart-a-rendorseg
Nagyszabású közúti ellenőrzéseket...
Nem először kapcsolódnak be az...
peldaerteku-az-egri-korhaz-mukodese-20489
Példaértékű az egri kórház...
Minden szempontból az igényeknek...
bringas-reggeli-20488
Bringás reggeli
Péksüteménnyel és forró itallal lepték...
tobb-utlezaras-is-lesz-a-hetvegen-egerben-20487
Több útlezárás is lesz a...
Most hétvégén több útlezárás,...
xxiii-sperlagh-jozsef-emlekfutas
XXIII. Sperlágh József Emlékfutás
Több mint 180 résztvevője volt a XXIII....
szent-mihaly-nap-a-csaladok-eveben
Szent Mihály Nap a Családok Évében
Koncertekkel, játékokkal és...
e-ugyintezes-digitalis-kommunikacio
E-ügyintézés, digitális...
Az elektronikus eljárásokkal kapcsolatban...
hegedus-eva-volt-a-bizlounge-vendege
Hegedűs Éva volt a BizLounge vendége
Hegedűs Éva volt a szeptemberi BizLounge...
azoknak-is-jar-a-teli-rezsicsokkentes
Azoknak is jár a téli...
12 ezer forintos támogatásban...
xxiv-dr-frank-maria-emlekules
XXIV. Dr. Frank Mária Emlékülés
Huszonnégy éve hirdet pályázatot és...
negy-tarsashaz-kap-tamogatast-homlokzati-felujitasra
Négy társasház kap támogatást...
Négy társasház homlokzata újul meg a...
egyetemi-sportnap
Egyetemi Sportnap
Több helyszínen, közel száz programmal...
uj-kerekparokat-kapott-a-rendorseg
Új kerékpárokat kapott a rendőrség
A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság...
kruzsely-gabor-vegezte-el-a-diszlovest
Krüzsely Gábor végezte el a...
Április és október között minden nap az...
szureteltek-az-ovodasok
Szüreteltek az óvodások
Több mint ötven óvodás érkezett...
horgaszverseny-20473
Horgászverseny
Tíz páros versengett az Egri...
a-biztonsagos-kozlekedesrol-tanultak
A biztonságos közlekedésről tanultak
A kerékpárral és rollerrel való...
dvtk-eger-telekom-veszprem-22-41
DVTK-Eger – Telekom Veszprém 22-41
Rangos ellenfelet fogadott a NB I-es férfi...
egyetemi-sport-nemzetkozi-napja-es-kutatok-ejszakaja
Egyetemi Sport Nemzetközi Napja és...
A test fitten tartása mellett az...
a-tanarkepzesrol-tanacskoztak-a-szerdai-konferencian-20469
A tanárképzésről tanácskoztak a...
Tanévindító tudásfórum címmel...
szuret-a-szepasszonyvolgyben-20468
Szüret a Szépasszonyvölgyben
Szüreti felvonulás, koncertek,...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza