2017. június 24. | Iván
17° calendar-image 30°
Eger.hu
jarorszolgalat-a-strandon
Járőrszolgálat a strandon
Július elsejétől civil- és egyenruhás...
ritmikus-gimnasztika-evzaro
Ritmikus gimnasztika évzáró
Az Egri Ritmikus Sportgimnasztika...
experidance-produkcio-a-maraiban-17740
ExperiDance-produkció a Máraiban
Fergeteges című táncprodukcióját...
atkoltozott-a-korhaz-igazgatosaga
Átköltözött a kórház...
Átköltözött a Markhot Ferenc Kórház...
ovodai-fejlesztes-17738
Óvodai fejlesztés
Három óvoda konyhája kapott új...
tuzgyujtasi-tilalom-17737
Tűzgyújtási tilalom
Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt...
muzeumok-ejszakaja-17734
Múzeumok Éjszakája
A reformáció 500 éves évfordulójáról...
valtoznak-a-berlakaspalyazat-feltetelei-17733
Változnak a bérlakáspályázat...
Harminckilenc napirendi pontot tárgyaltak...
hosegriasztas-tartosnak-igerkezik-a-kanikula-17732
Hőségriasztás: tartósnak...
Másodfokú hőségriasztás lépett életbe...
szerintunk-az-egri-egyetem-a-legszebb
Szerintünk az egri egyetem a legszebb
Elindult az eduline.hu oldalon a „Melyik a...
allampolgari-esku-17724
Állampolgári eskü
Négyen váltak magyar állampolgárrá a...
ulunk-a-teren-gitar-a-kezben-17722
Ülünk a téren, gitár a kézben
Több mint 50 együttes, 150 zenész...
a-vakacio-veszelyei-mire-kell-figyelni-a-nyaron-
A vakáció veszélyei - Mire kell...
Június 15-től kezdődött a nyári...
vedonoi-konzultacio-az-egyseges-bertablaert
Védőnői konzultáció az egységes...
A kormány orazágos szakmai konzultációt...
papszenteles-a-bazilikaban-17717
Papszentelés a Bazilikában
Holló Gábor és Maskó Péter...
nyaresti-muzsika-a-felsovarosban
Nyáresti muzsika a Felsővárosban
Nyáresti muzsikát rendezett az Obsitos...
csaladi-sportnap-17714
Családi sportnap
Három fős csapatokat mozgatott meg a...
23-evzaro-gala-a-podium-tanc-es-balettiskolaban
23. évzáró gála a Pódium Tánc-...
A Pódium Tánc- és Balettiskola 23....
20-eves-a-heves-megyei-epitesz-kamara
20 éves a Heves Megyei Építész...
Húsz éve alakult a Heves Megyei Építész...
megnyilt-eger-elso-kozossegi-irodaja
Megnyílt Eger első közösségi...
Egy szolgáltató iroda és egy közösségi...
xxx-specialis-muveszeti-fesztival
XXX. Speciális Művészeti Fesztivál
Újra Eger ad otthont a Speciális...
diszokleveleket-vettek-at-a-prepak
Díszokleveleket vettek át a prepák
Idén először egyetemi környezetben...
indul-a-szezon-a-marai-szabadteri-szinpadon
Indul a szezon a Márai Szabadtéri...
A Fergeteges című előadással indul a...
harom-golyafiokat-gyuruztek-17699
Három gólyafiókát gyűrűztek
Három idei gólyafiókát gyűrűztek...
hangok-az-utcazajban-17698
Hangok az utcazajban
Péntektől kedd estig a zenészeké a...
15-asztali-szamitogepet-kapott-az-andrassy-17697
15 asztali számítógépet kapott az...
Az informatikai és a különböző szakmai...
europai-ifjusagi-olimpiai-fesztival
Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál
Július 23-29. között Győr lesz a...
egy-egy-ezust-es-bronzermet-szereztek-az-egriek
Egy-egy ezüst- és bronzérmet...
A szokásoktól eltérően ezúttal hétfőn...
utcazeneszek-versenye-egerben-17685
Utcazenészek Versenye Egerben
38 együttes napi 12 órában játszik a...
aventics-kupa-ezuttal-hetfon-lesznek-a-dontok
Aventics Kupa: ezúttal hétfőn...
Csütörtökön elkezdődött a vakáció,...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!

< Vissza