2018. december 10. | Judit
calendar-image
Eger.hu
vakkostolas
Vakkóstolás
A három észak-magyarországi borvidékről...
vasaroljunk-korultekintoen-a-webaruhazakbol
Vásároljunk körültekintően a...
Az internetes vásárlás gyors és...
lelekhangolo-20900
Lélekhangoló
Lélekhangoló címmel indul adventi...
segit-az-onkormanyzat
Segít az önkormányzat
285 rendszeres gyermekvédelmi...
meleg-levessel-vartak-a-raszorulokat-20898
Meleg levessel várták a rászorulókat
Száz adag meleg ételt osztott szét a...
varazslatos-utazas-a-mikulassal-20897
Varázslatos utazás a Mikulással
Varázslatos utazáson vehettek részt azok...
fogadas-20895
Fogadás
A magyar kötöttfogású...
a-gyermekosztalyon-jart-a-fidelitas-mikulasa
A gyermekosztályon járt a Fidelitas...
A Fidelitas Egri Szervezete is ellátogatott...
orszagos-squash-csapatbajnoksag-20893
Országos squash csapatbajnokság
Az Országos Squash Csapatbajnokság...
amire-buszkek-lehetunk-20892
Amire büszkék lehetünk
Az ember büszke az elért eredményeire,...
ulesezett-az-egri-civil-kerekasztal-20891
Ülésezett az Egri Civil Kerekasztal
Az Egri Civil Kerekasztal legutóbbi...
csokimikulast-es-jegkaparot-kaptak-20890
Csokimikulást és jégkaparót kaptak
Csokimikulást és jégkaparót adtak a...
bemutato-illatszertarra-valtozik-a-szinhaz-20883
Bemutató- Illatszertárrá változik a...
Új bemutatóra készül a Gárdonyi Géza...
koltsegvetesi-es-adokonferencia
Költségvetési és Adókonferencia
Az önkormányzatok a jövő évi állami...
darun-erkezett-a-korhaz-a-mikulas
Darun érkezett a kórház a Mikulás
A Tűzoltó Mikulás idén is gondolt az...
varjak-a-ciposdobozokat
Várják a cipősdobozokat
Idén is négy állandó gyűjtőponton...
magyar-kupa-dvtk-eger-dabas-kc-26-26
Magyar Kupa: DVTK-Eger – Dabas KC...
A férfi kézilabda Magyar Kupa negyedik...
terapias-kutyak
Terápiás kutyák
A Markhot Ferenc Kórház gyermekosztályát...
300-millio-forintbol-ujult-meg-a-minaret-20877
300 millió forintból újult meg a...
Nemcsak a törökkori műemlék, hanem a...
a-varoshazan-jart-a-mikulas-20876
A városházán járt a Mikulás
Több mint 400 egri gyermeket ajándékoz...
fokozott-ellenorzes-a-dobo-teren-20875
Fokozott ellenőrzés a Dobó téren
Az Adventi időszakban fokozottan...
hangszercsere-program-20874
Hangszercsere program
A Hangszercsere programnak köszönhetően...
xi-agriapipe-kupa-20873
XI. Agriapipe Kupa
A XI. Agriapipe Kupa nemzetközi...
adventi-veradas-a-kulisszak-mogott-20872
Adventi Véradás a kulisszák mögött
Idén is Adventi Véradásra várta a...
enekiskola-a-szalaban-20871
Énekiskola a Szalában
Sikeresen zárult az Énekiskola a Szalában...
jotekonysagi-koncert
Jótékonysági koncert
Az ÉFOÉSZ Heves megyei Közhasznú...
4-mikulas-futas
4. Mikulás Futás
A Budapest Sportiroda két Heves megyei...
adventi-jotekonysagi-koncert-a-torvenyszeken
Adventi Jótékonysági Koncert a...
Az Egri Érseki Fiúkórus javára Adventi...
meggyujtottak-az-elso-adventi-gyertyat-20867
Meggyújtották az első adventi...
December 2-án, advent első vasárnapján a...
lajosvarosi-advent-20866
Lajosvárosi advent
Ünnepi programsorozatot indított a...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza