2018. szeptember 22. | Móric
12° calendar-image 29°
Eger.hu
jelentos-fejlesztesek-20491
Jelentős fejlesztések
A nyár folyamán jelentős...
nagyszabasu-kozuti-ellenorzeseket-tart-a-rendorseg
Nagyszabású közúti ellenőrzéseket...
Nem először kapcsolódnak be az...
peldaerteku-az-egri-korhaz-mukodese-20489
Példaértékű az egri kórház...
Minden szempontból az igényeknek...
bringas-reggeli-20488
Bringás reggeli
Péksüteménnyel és forró itallal lepték...
tobb-utlezaras-is-lesz-a-hetvegen-egerben-20487
Több útlezárás is lesz a...
Most hétvégén több útlezárás,...
xxiii-sperlagh-jozsef-emlekfutas
XXIII. Sperlágh József Emlékfutás
Több mint 180 résztvevője volt a XXIII....
szent-mihaly-nap-a-csaladok-eveben
Szent Mihály Nap a Családok Évében
Koncertekkel, játékokkal és...
e-ugyintezes-digitalis-kommunikacio
E-ügyintézés, digitális...
Az elektronikus eljárásokkal kapcsolatban...
hegedus-eva-volt-a-bizlounge-vendege
Hegedűs Éva volt a BizLounge vendége
Hegedűs Éva volt a szeptemberi BizLounge...
azoknak-is-jar-a-teli-rezsicsokkentes
Azoknak is jár a téli...
12 ezer forintos támogatásban...
xxiv-dr-frank-maria-emlekules
XXIV. Dr. Frank Mária Emlékülés
Huszonnégy éve hirdet pályázatot és...
negy-tarsashaz-kap-tamogatast-homlokzati-felujitasra
Négy társasház kap támogatást...
Négy társasház homlokzata újul meg a...
egyetemi-sportnap
Egyetemi Sportnap
Több helyszínen, közel száz programmal...
uj-kerekparokat-kapott-a-rendorseg
Új kerékpárokat kapott a rendőrség
A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság...
kruzsely-gabor-vegezte-el-a-diszlovest
Krüzsely Gábor végezte el a...
Április és október között minden nap az...
szureteltek-az-ovodasok
Szüreteltek az óvodások
Több mint ötven óvodás érkezett...
horgaszverseny-20473
Horgászverseny
Tíz páros versengett az Egri...
a-biztonsagos-kozlekedesrol-tanultak
A biztonságos közlekedésről tanultak
A kerékpárral és rollerrel való...
dvtk-eger-telekom-veszprem-22-41
DVTK-Eger – Telekom Veszprém 22-41
Rangos ellenfelet fogadott a NB I-es férfi...
egyetemi-sport-nemzetkozi-napja-es-kutatok-ejszakaja
Egyetemi Sport Nemzetközi Napja és...
A test fitten tartása mellett az...
a-tanarkepzesrol-tanacskoztak-a-szerdai-konferencian-20469
A tanárképzésről tanácskoztak a...
Tanévindító tudásfórum címmel...
szuret-a-szepasszonyvolgyben-20468
Szüret a Szépasszonyvölgyben
Szüreti felvonulás, koncertek,...
szeptember-20-an-mutatjak-be-a-nemzeti-alaptantervet-20466
Szeptember 20-án mutatják be a...
Szeptember 20-án mutatják be a Nemzeti...
betekintes-az-erseki-magankapolnaba-20465
Betekintés az Érseki magánkápolnába
Az Érseki magánkápolnába nyerhettek...
most-hetvegen-lesz-eger-civil-unnepe-20464
Most hétvégén lesz Eger Civil Ünnepe
Több mint 70 szervezet részvételével...
ix-szabadidos-orszagos-squash-bajnoksag-selejtezo
IX. Szabadidős Országos Squash...
A IX. Szabadidős Országos Squash...
tobb-mint-otvenen-adtak-vert
Több mint ötvenen adtak vért
Harmadik alkalommal szervezett véradást a...
nyilt-nap-az-egri-kutyasuliban
Nyílt nap az Egri Kutyasuliban
Ha szeretnél jó gazdija lenni, ha...
bukki-nemzeti-park
Bükki Nemzeti Park
Bár még csak az első féléves adatok...
svet-10-0-20458
SVÉT 10.0
Mosolygós emberek, mindenkinek boros pohár...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza