2018. január 18. | Piroska
calendar-image 18°
Eger.hu
summajat-rajzolom
Summáját rajzolom
Summáját rajzolom címmel nyílt...
mentori-rendszer
Mentori rendszer
Mentori programmal segíti egyebek mellett a...
albanok-es-magyarok-egyutt-emlekeztek-19169
Albánok és magyarok együtt...
Szkander bég halálának 550....
felkeszulesi-merkozest-jatszanak-az-ese-labdarugoi-19168
Felkészülési mérkőzést játszanak...
Elkezdték a felkészülést a tavaszi...
telt-hazzal-uzemelnek-a-hajlektalanszallok-19167
Telt házzal üzemelnek a...
Teljes kihasználtsággal működik a...
folyamatosan-takaritjak-az-utakat
Folyamatosan takarítják az utakat
Ismét havazott Egerben. A Városgondozás...
gledura-7-hely-stockholmbol
Gledura: 7. hely Stockholmból
A barcelonai verseny megnyerése és a...
influenza-kuszob-alatti-a-megbetegedesi-arany-19163
Influenza: küszöb alatti a...
Országosan megduplázódott január első...
februar-15-ig-jelentkezhetnek-a-felsooktatasba-19162
Február 15-ig jelentkezhetnek a...
Február 15-ig jelentkezhetnek azok, akik...
uj-burkolatot-kapnak-a-jardak-a-kallomalom-utcaban-19158
Új burkolatot kapnak a járdák a...
Elkezdték a Kallómalom utcai járdák...
hetvege-ota-dolgoznak-a-ho-eltakaritasan-19157
Hétvége óta dolgoznak a hó...
Bár folyamatosan dolgoznak, csak kedden...
vizilabda-mindket-hazai-meccs-gyozelemmel-zarult-19156
Vízilabda – mindkét hazai meccs...
A 2018-as év első meccsét játszotta a...
civil-randevu-19154
Civil Randevú
A 2017-es évet értékelte az Egri Civil...
madaretetoket-keszithettek-19151
Madáretetőket készíthettek
Madáretető készítéssel, előadásokkal...
visszatert-a-tel-19150
Visszatért a tél
Erős mínuszok, havazás, ismét...
januar-13-an-kezdodik-a-fenyofak-elszallitasa
Január 13-án kezdődik a fenyőfák...
A fenyőfák elszállítását január...
xi-nemzetkozi-aventics-pneumobil-verseny-19147
XI. Nemzetközi Aventics Pneumobil...
Egész héten az idei XI. Nemzetközi...
januar-15-ig-palyazhatnak
Január 15-ig pályázhatnak
Februártól ingyenes nyelvvizsga...
valtoztak-az-szja-bevallas-szabalyai-19145
Változtak az SZJA-bevallás szabályai
Megszűnt a munkáltatói...
dijazott-az-onkentes-kerekasztal-19144
Díjazott az Önkéntes Kerekasztal
Videó pályázatot hirdetett az Önkéntes...
a-doni-hosokre-emlekeztek
A doni hősökre emlékeztek
75 évvel ezelőtt a Don-kanyarban vívott...
egeszseges-etelek-keszulnek-az-iskolai-menzan
Egészséges ételek készülnek az...
Jelenleg Magyarországon 1 millió...
gazdasagi-evnyito-19134
Gazdasági évnyitó
Gazdasági évnyitót tartott a Heves Megyei...
kettosseg
Kettősség
Kettősség néven nyílt kiállítás a...
eke-eger-kok-soproni-mafc-63-66
EKE-Eger-KOK – Soproni MAFC 63 - 66
Hazai pályán játszott az EKE-Eger-KOK...
komfortosabb-a-verveteli-ambulancia
Komfortosabb a vérvételi ambulancia
Megújult, komfortosabb helyen vesznek vért...
januar-15-fontos-bevallasi-bejelentesi-hatarido
Január 15: fontos bevallási,...
Fontos, az önkormányzati adóhatóság...
fejlodik-a-berva-volgyi-iparterulet
Fejlődik a Berva-völgyi Iparterület
Közel 900 millió forintból fejlődik a...
csokkent-a-regisztralt-allaskeresok-szama-megyenkben-19045
Csökkent a regisztrált...
Két három éve folyamatosan csökken a...
orszagos-tanulmanyi-verseny
Országos tanulmányi verseny
Huszonöt szakma diákjai, például...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza