2018. szeptember 24. | Gellért
12° calendar-image 29°
Eger.hu
ujra-jarhato-a-gronay-utca
Újra járható a Grónay utca
Hétvégétől ismét járható a Grónay...
masik-epuletben-de-egyutt-folytatjak-az-ovisok-20499
Másik épületben, de együtt...
Az egri uniós beruházások ütemezését...
unnepeltek-a-civil-szervezetek-20497
Ünnepeltek a civil szervezetek
Több mint 70 szervezet részvételével...
onkentes-pedagogusok-talalkoztak-varosunkban
Önkéntes pedagógusok találkoztak...
Önkéntesek toborzása és a beszámolók...
23-barokk-futoparade
23. Barokk Futóparádé
Az Eger Civil Ünnepe rendezvénysorozat...
a-szuret-2018
A Szüret 2018
Három napon keresztül várták szüreti...
szekelyfold-gyongyszemei-20493
Székelyföld Gyöngyszemei
Töltelékes káposzta, székelyföldi...
dijaztak-a-legviragosabbakat
Díjazták a legvirágosabbakat
Lakossági, idegenforgalmi, intézményi,...
jelentos-fejlesztesek-20491
Jelentős fejlesztések
A nyár folyamán jelentős...
nagyszabasu-kozuti-ellenorzeseket-tart-a-rendorseg
Nagyszabású közúti ellenőrzéseket...
Nem először kapcsolódnak be az...
peldaerteku-az-egri-korhaz-mukodese-20489
Példaértékű az egri kórház...
Minden szempontból az igényeknek...
bringas-reggeli-20488
Bringás reggeli
Péksüteménnyel és forró itallal lepték...
tobb-utlezaras-is-lesz-a-hetvegen-egerben-20487
Több útlezárás is lesz a...
Most hétvégén több útlezárás,...
xxiii-sperlagh-jozsef-emlekfutas
XXIII. Sperlágh József Emlékfutás
Több mint 180 résztvevője volt a XXIII....
szent-mihaly-nap-a-csaladok-eveben
Szent Mihály Nap a Családok Évében
Koncertekkel, játékokkal és...
e-ugyintezes-digitalis-kommunikacio
E-ügyintézés, digitális...
Az elektronikus eljárásokkal kapcsolatban...
hegedus-eva-volt-a-bizlounge-vendege
Hegedűs Éva volt a BizLounge vendége
Hegedűs Éva volt a szeptemberi BizLounge...
azoknak-is-jar-a-teli-rezsicsokkentes
Azoknak is jár a téli...
12 ezer forintos támogatásban...
xxiv-dr-frank-maria-emlekules
XXIV. Dr. Frank Mária Emlékülés
Huszonnégy éve hirdet pályázatot és...
negy-tarsashaz-kap-tamogatast-homlokzati-felujitasra
Négy társasház kap támogatást...
Négy társasház homlokzata újul meg a...
egyetemi-sportnap
Egyetemi Sportnap
Több helyszínen, közel száz programmal...
uj-kerekparokat-kapott-a-rendorseg
Új kerékpárokat kapott a rendőrség
A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság...
kruzsely-gabor-vegezte-el-a-diszlovest
Krüzsely Gábor végezte el a...
Április és október között minden nap az...
szureteltek-az-ovodasok
Szüreteltek az óvodások
Több mint ötven óvodás érkezett...
horgaszverseny-20473
Horgászverseny
Tíz páros versengett az Egri...
a-biztonsagos-kozlekedesrol-tanultak
A biztonságos közlekedésről tanultak
A kerékpárral és rollerrel való...
dvtk-eger-telekom-veszprem-22-41
DVTK-Eger – Telekom Veszprém 22-41
Rangos ellenfelet fogadott a NB I-es férfi...
egyetemi-sport-nemzetkozi-napja-es-kutatok-ejszakaja
Egyetemi Sport Nemzetközi Napja és...
A test fitten tartása mellett az...
a-tanarkepzesrol-tanacskoztak-a-szerdai-konferencian-20469
A tanárképzésről tanácskoztak a...
Tanévindító tudásfórum címmel...
szuret-a-szepasszonyvolgyben-20468
Szüret a Szépasszonyvölgyben
Szüreti felvonulás, koncertek,...

Találkozás a borral

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A bor megszületik, állandóan változik, egy ideig fejlődik, s a csúcsra kerülve legjobb tulajdonságait mutatja fel, aztán egyre veszít szépségéből, értékeiből, végül megfárad, megöregszik és megszűnik bor lenni. Ez a klasszikus életciklusa.


A borok teljes illat- és ízgazdagsága, a buché négy egymásra épülő, jellegzetes aromacsoportból tevődik össze: a gyümölcsös jellegből (elsődleges aromák), az erjesztési ízekből (másodlagos aromák), az érlelési ízekből (harmadlagos aromák) és a palack buchéjából.

 

A borok változásainak alapvetően két szakasza van: a fejlődés és a hanyatlás. A kettő között helyezkedik el az idő, amikor a bor a legjobb arcát mutatja.

 

Magasabb áru hazai boraink szinte minden palackján ott a megjelölés: muzeális bor. A fogyasztó ekkor azt gondolhatja, hogy ez egy idős bor.

Bortörvényünk azt írja elő, hogy muzeális bornak kiválasztani csak igen jó évjárat termését lehet, mely külön kezelést igényel és meghatározott ideig (fajtától függően egy-két évig) fahordóban, majd palackban kell érlelni.

 

Boraink minőségében fontos szerepet játszik a termőhely, a termesztés módja, a tőkeszám, rügyterhelés, és a pincetechnika.

Van még egy fontos tényező, amelynek legalább akkora súlya van, mint az említettek bármelyikének: az időjárást az ember nem tudja befolyásolni. A nagy évjáratokban minden együtt van, bár igaz, hogy a bor jóval lassabban lesz fogyasztásra érett.

Ahhoz, hogy egy borvidéknek különleges termékei legyenek, a kedvező kései szüretelésen kívül még szerencse is kell.

 

Jó évjárat alatt minőségében jó termést értünk. A nagy mennyiséget adó, de a minőségben gyenge éveket nem soroljuk a jó évjáratok közé. Átlagosan jó évjáratok voltak hazánkban az utóbbi néhány évtizedben 1953, 1956, 1963, 1967, 1971, 1979, 1981, 1983, 1986, 1988 és 1993. Az egri borvidéken az utóbbi évtizedekből három kitűnő évjáratot emelnek ki a szakértők: 1956-ot, 1973-at, és 1979-et.



< Vissza