2018. november 13. | Szilvia
12° calendar-image 29°
Eger.hu
vasuti-kozlekedes
Vasúti közlekedés
December 8-ig maradnak érvényben az egri...
korosztalyos-uszonyos-es-buvaruszo-20757
Korosztályos Uszonyos- és...
Cápa, serdülő és junior uszonyos- és...
szerdatol-lehet-szavazni-az-eger-csillagaira-20756
Szerdától lehet szavazni az Eger...
Idén tizenkettedik alkalommal dönthetik el...
fiatal-vallalkozoi-napok-20755
Fiatal Vállalkozói Napok
A kapcsolatok fontosságára, a...
kozlekedesi-konferencia
Közlekedési Konferencia
Meg kell győzni az embereket, hogy a...
megujult-az-ostorosi-iskola-20752
Megújult az ostorosi iskola
Befejeződtek az Egri Kemény Ferenc...
veradast-szervezett-a-heves-megyei-kormanyhivatal
Véradást szervezett a Heves Megyei...
Az országos Kormánytisztviselői Véradó...
800-hektarnyi-parlagfuvel-fertozott-teruletet
800 hektárnyi parlagfűvel fertőzött...
Tízszer nagyobb területet vizsgált át...
rotary-club-eger
Rotary Club Eger
Idén 700 ezer forint gyűlt össze, a...
ujabb-dontetlen-eger-se-salgotarjani-btc-1-1-20748
Újabb döntetlen: Eger SE –...
Az Eger SE NB III-as labdarúgó csapata a...
az-ersekkertben-es-a-vegvari-vitezek-teren-lesz-20747
Az Érsekkertben és a Végvári...
Az elmúlt esztendőkben több helyszínt...
felkeszult-a-telre-a-varosgondozas
Felkészült a télre a Városgondozás
Felkészült a téli időjárásra a...
verseny-20745
VERSeny
Verssel, mesével és prózával...
csorgolabda-torna-lato-diakoknak-20744
Csörgőlabda torna látó diákoknak
Csörgőlabda tornát szervezett a Vakok és...
fiatal-vallalkozoi-napok-20743
Fiatal Vállalkozói Napok
Harmadik éve rendeznek Fiatal Vállalkozói...
a-tuzolto-szakmaval-ismerkedtek-20742
A tűzoltó szakmával ismerkedtek
Több mint száz iskolás látogatott el...
szent-imre-iskola-uj-helyen-a-felsosok
Szent Imre Iskola: új helyen a...
Szeptemberben a Szent Imre Katolikus...
a-szent-koronarol-szolt-az-idei-emlekules
A Szent Koronáról szólt az idei...
17. alkalommal rendeztek Egerben...
ferfi-vizilabda-ob-i-zf-eger-honved-11-10
Férfi vízilabda OB I.: ZF-Eger –...
Közel állt ahhoz, hogy meglepetést...
diotoro-es-a-patkanyok
Diótörő és a patkányok
A Harlekin Bábszínház idén a Diótörő...
megjelent-az-egri-rendszervaltoztatasrol-szolo-konyv
Megjelent az egri...
Eger üdve a legfőbb törvény címmel...
tuzoltosag-szakmai-nap-norveg-resztvevokkel
Tűzoltóság: szakmai nap norvég...
Különleges vendégeket fogadtak a Heves...
szent-marton-nap
Szent Márton nap
A Márton-napi hagyományokat követve...
gardonyi-gezara-emlekeztek-20734
Gárdonyi Gézára emlékeztek
Koszorúkkal emlékeztek Gárdonyi Géza...
25-eves-a-szent-imre-iskola
25 éves a Szent Imre iskola
Jubileumi, 25. évfordulóját ünnepelte a...
eletmod-klub-20731
Életmód Klub
Kéthetente szervez előadásokat az Egri...
novemberben-is-varjak-a-veradokat
Novemberben is várják a véradókat
Szerdánként a Markhot Ferenc Kórházban,...
operaplaza-20729
Operapláza
Klasszikus dallamokat szólaltatott meg az...
telindito-a-kozutnal-20728
Télindító a Közútnál
A Közútnál november 10-től március...
ketfrontos-zf-eger-ftc-parharc-a-magyar-kupaban-20727
Kétfrontos ZF-Eger – FTC párharc a...
Kisorsolták a női és férfi vízilabda...

Találkozás a borral

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A bor megszületik, állandóan változik, egy ideig fejlődik, s a csúcsra kerülve legjobb tulajdonságait mutatja fel, aztán egyre veszít szépségéből, értékeiből, végül megfárad, megöregszik és megszűnik bor lenni. Ez a klasszikus életciklusa.


A borok teljes illat- és ízgazdagsága, a buché négy egymásra épülő, jellegzetes aromacsoportból tevődik össze: a gyümölcsös jellegből (elsődleges aromák), az erjesztési ízekből (másodlagos aromák), az érlelési ízekből (harmadlagos aromák) és a palack buchéjából.

 

A borok változásainak alapvetően két szakasza van: a fejlődés és a hanyatlás. A kettő között helyezkedik el az idő, amikor a bor a legjobb arcát mutatja.

 

Magasabb áru hazai boraink szinte minden palackján ott a megjelölés: muzeális bor. A fogyasztó ekkor azt gondolhatja, hogy ez egy idős bor.

Bortörvényünk azt írja elő, hogy muzeális bornak kiválasztani csak igen jó évjárat termését lehet, mely külön kezelést igényel és meghatározott ideig (fajtától függően egy-két évig) fahordóban, majd palackban kell érlelni.

 

Boraink minőségében fontos szerepet játszik a termőhely, a termesztés módja, a tőkeszám, rügyterhelés, és a pincetechnika.

Van még egy fontos tényező, amelynek legalább akkora súlya van, mint az említettek bármelyikének: az időjárást az ember nem tudja befolyásolni. A nagy évjáratokban minden együtt van, bár igaz, hogy a bor jóval lassabban lesz fogyasztásra érett.

Ahhoz, hogy egy borvidéknek különleges termékei legyenek, a kedvező kései szüretelésen kívül még szerencse is kell.

 

Jó évjárat alatt minőségében jó termést értünk. A nagy mennyiséget adó, de a minőségben gyenge éveket nem soroljuk a jó évjáratok közé. Átlagosan jó évjáratok voltak hazánkban az utóbbi néhány évtizedben 1953, 1956, 1963, 1967, 1971, 1979, 1981, 1983, 1986, 1988 és 1993. Az egri borvidéken az utóbbi évtizedekből három kitűnő évjáratot emelnek ki a szakértők: 1956-ot, 1973-at, és 1979-et.



< Vissza