2018. január 18. | Piroska
calendar-image 18°
Eger.hu
summajat-rajzolom
Summáját rajzolom
Summáját rajzolom címmel nyílt...
mentori-rendszer
Mentori rendszer
Mentori programmal segíti egyebek mellett a...
albanok-es-magyarok-egyutt-emlekeztek-19169
Albánok és magyarok együtt...
Szkander bég halálának 550....
felkeszulesi-merkozest-jatszanak-az-ese-labdarugoi-19168
Felkészülési mérkőzést játszanak...
Elkezdték a felkészülést a tavaszi...
telt-hazzal-uzemelnek-a-hajlektalanszallok-19167
Telt házzal üzemelnek a...
Teljes kihasználtsággal működik a...
folyamatosan-takaritjak-az-utakat
Folyamatosan takarítják az utakat
Ismét havazott Egerben. A Városgondozás...
gledura-7-hely-stockholmbol
Gledura: 7. hely Stockholmból
A barcelonai verseny megnyerése és a...
influenza-kuszob-alatti-a-megbetegedesi-arany-19163
Influenza: küszöb alatti a...
Országosan megduplázódott január első...
februar-15-ig-jelentkezhetnek-a-felsooktatasba-19162
Február 15-ig jelentkezhetnek a...
Február 15-ig jelentkezhetnek azok, akik...
uj-burkolatot-kapnak-a-jardak-a-kallomalom-utcaban-19158
Új burkolatot kapnak a járdák a...
Elkezdték a Kallómalom utcai járdák...
hetvege-ota-dolgoznak-a-ho-eltakaritasan-19157
Hétvége óta dolgoznak a hó...
Bár folyamatosan dolgoznak, csak kedden...
vizilabda-mindket-hazai-meccs-gyozelemmel-zarult-19156
Vízilabda – mindkét hazai meccs...
A 2018-as év első meccsét játszotta a...
civil-randevu-19154
Civil Randevú
A 2017-es évet értékelte az Egri Civil...
madaretetoket-keszithettek-19151
Madáretetőket készíthettek
Madáretető készítéssel, előadásokkal...
visszatert-a-tel-19150
Visszatért a tél
Erős mínuszok, havazás, ismét...
januar-13-an-kezdodik-a-fenyofak-elszallitasa
Január 13-án kezdődik a fenyőfák...
A fenyőfák elszállítását január...
xi-nemzetkozi-aventics-pneumobil-verseny-19147
XI. Nemzetközi Aventics Pneumobil...
Egész héten az idei XI. Nemzetközi...
januar-15-ig-palyazhatnak
Január 15-ig pályázhatnak
Februártól ingyenes nyelvvizsga...
valtoztak-az-szja-bevallas-szabalyai-19145
Változtak az SZJA-bevallás szabályai
Megszűnt a munkáltatói...
dijazott-az-onkentes-kerekasztal-19144
Díjazott az Önkéntes Kerekasztal
Videó pályázatot hirdetett az Önkéntes...
a-doni-hosokre-emlekeztek
A doni hősökre emlékeztek
75 évvel ezelőtt a Don-kanyarban vívott...
egeszseges-etelek-keszulnek-az-iskolai-menzan
Egészséges ételek készülnek az...
Jelenleg Magyarországon 1 millió...
gazdasagi-evnyito-19134
Gazdasági évnyitó
Gazdasági évnyitót tartott a Heves Megyei...
kettosseg
Kettősség
Kettősség néven nyílt kiállítás a...
eke-eger-kok-soproni-mafc-63-66
EKE-Eger-KOK – Soproni MAFC 63 - 66
Hazai pályán játszott az EKE-Eger-KOK...
komfortosabb-a-verveteli-ambulancia
Komfortosabb a vérvételi ambulancia
Megújult, komfortosabb helyen vesznek vért...
januar-15-fontos-bevallasi-bejelentesi-hatarido
Január 15: fontos bevallási,...
Fontos, az önkormányzati adóhatóság...
fejlodik-a-berva-volgyi-iparterulet
Fejlődik a Berva-völgyi Iparterület
Közel 900 millió forintból fejlődik a...
csokkent-a-regisztralt-allaskeresok-szama-megyenkben-19045
Csökkent a regisztrált...
Két három éve folyamatosan csökken a...
orszagos-tanulmanyi-verseny
Országos tanulmányi verseny
Huszonöt szakma diákjai, például...

Találkozás a borral

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A bor megszületik, állandóan változik, egy ideig fejlődik, s a csúcsra kerülve legjobb tulajdonságait mutatja fel, aztán egyre veszít szépségéből, értékeiből, végül megfárad, megöregszik és megszűnik bor lenni. Ez a klasszikus életciklusa.


A borok teljes illat- és ízgazdagsága, a buché négy egymásra épülő, jellegzetes aromacsoportból tevődik össze: a gyümölcsös jellegből (elsődleges aromák), az erjesztési ízekből (másodlagos aromák), az érlelési ízekből (harmadlagos aromák) és a palack buchéjából.

 

A borok változásainak alapvetően két szakasza van: a fejlődés és a hanyatlás. A kettő között helyezkedik el az idő, amikor a bor a legjobb arcát mutatja.

 

Magasabb áru hazai boraink szinte minden palackján ott a megjelölés: muzeális bor. A fogyasztó ekkor azt gondolhatja, hogy ez egy idős bor.

Bortörvényünk azt írja elő, hogy muzeális bornak kiválasztani csak igen jó évjárat termését lehet, mely külön kezelést igényel és meghatározott ideig (fajtától függően egy-két évig) fahordóban, majd palackban kell érlelni.

 

Boraink minőségében fontos szerepet játszik a termőhely, a termesztés módja, a tőkeszám, rügyterhelés, és a pincetechnika.

Van még egy fontos tényező, amelynek legalább akkora súlya van, mint az említettek bármelyikének: az időjárást az ember nem tudja befolyásolni. A nagy évjáratokban minden együtt van, bár igaz, hogy a bor jóval lassabban lesz fogyasztásra érett.

Ahhoz, hogy egy borvidéknek különleges termékei legyenek, a kedvező kései szüretelésen kívül még szerencse is kell.

 

Jó évjárat alatt minőségében jó termést értünk. A nagy mennyiséget adó, de a minőségben gyenge éveket nem soroljuk a jó évjáratok közé. Átlagosan jó évjáratok voltak hazánkban az utóbbi néhány évtizedben 1953, 1956, 1963, 1967, 1971, 1979, 1981, 1983, 1986, 1988 és 1993. Az egri borvidéken az utóbbi évtizedekből három kitűnő évjáratot emelnek ki a szakértők: 1956-ot, 1973-at, és 1979-et.



< Vissza