2018. június 18. | Arnold
12° calendar-image 29°
Eger.hu
junius-23-muzeumok-ejszakaja-20037
Június 23.: Múzeumok éjszakája
Idén is több helyszínen, hosszított...
a-fiatalok-droghasznalati-szokasairol-szamoltak-be-20036
A fiatalok droghasználati...
A tizenegyedikes diákok harminc százaléka...
onkentes-mentoszervezeteket-tamogat-20035
Önkéntes mentőszervezeteket támogat
Országosan 98, ebből 5 Heves megyei...
emlekfat-ultettek-a-gyakorloiskola-ballago-diakjai
Emlékfát ültettek a Gyakorlóiskola...
Emlékfát ültettek és szerenáddal...
vandalok-tepkedik-ki-a-viragokat-20033
Vandálok tépkedik ki a virágokat
Rendszeresen vandálok tépkedik ki a...
iskolasok-leptek-meg-a-beteg-gyerekeket
Iskolások lepték meg a beteg...
Plüssjátékokat és pénzadományt adtak...
penzre-valthato-tudas-20024
Pénzre váltható tudás
Pénzügyi projektnapokat szervezett 10-11....
julius-1-en-lep-eletbe-az-online-szamlarendszer
Július 1-én lép életbe az online...
Július 1-től fogadja az online...
foglalkoztatasi-paktum-20022
Foglalkoztatási Paktum
A város foglalkoztatási helyzetének...
tornocky-anita-volt-a-bizlounge-vendege
Tornócky Anita volt a BizLounge...
Tornóczky Anita volt a júniusi BizLounge...
keszulnek-a-versenyre-az-egri-majorette-lanyok-20020
Készülnek a versenyre az egri...
A 7. Egri Bosch Országos Mazsorett...
uzleti-reggelit-tartottak-a-noi-vallalkozoknak-20019
Üzleti reggelit tartottak a női...
Először rendezett üzleti reggelit a megye...
soha-tobbe-haborut--20018
Soha többé háborút!
Három hét, több mint 100 program, 1900 km...
megalakult-a-heves-megyei-hr-klub-20017
Megalakult a Heves megyei HR Klub
Heves megyében is egyre több cég küzd a...
megujult-varosunk-honlapja-az-eger-hu-20016
Megújult városunk honlapja, az eger.hu
Szerdán elindult városunk új honlapja. Az...
iden-is-indul-az-egri-setak-sorozat
Idén is indul az Egri séták sorozat
Idén nyáron folytatódik a Lokálpatrióta...
kiirtak-a-viragos-egerert-versenyt
Kiírták a Virágos Egerért versenyt
A több mint negyedszázados hagyományoknak...
a-rak-megelozeserol-szolt-a-program
A rák megelőzéséről szólt a...
A daganatos betegségek megelőzésében...
tajekoztato-napot-tartott-a-csalad-es-karrierpont
Tájékoztató napot tartott a Család-...
A családbarát munkahelyek, a nők...
rekordot-dontott-a-csaladbarat-donornap
Rekordot döntött a Családbarát...
Ismét rekordot döntött a Családbarát...
frutti-es-veggi-hoztak-a-zoldseget-gyumolcsot-20009
Frutti és Veggi hozták a zöldséget,...
A zöldség- és gyümölcsfogyasztás...
tanevzaro-szentmiset-tartottak-a-bazilikaban-20008
Tanévzáró szentmisét tartottak a...
Az egri egyházmegye területén működő...
xv-bitskey-aladar-szenior-uszo-emlekverseny-20007
XV. Bitskey Aladár Szenior Úszó...
Nem csak a húszéveseké a világ – ez a...
atadtak-a-felujitott-hadnagy-utcai-orvosi-rendelot
Átadták a felújított Hadnagy utcai...
Közel ötven millió forintos...
rekord-a-csaladinapon
Rekord a családinapon
Idén is megrendezte az Egri Markhot Ferenc...
xxv-prepa-nap
XXV. Prepa Nap
Negyvenhárom prepa- vagyis egykori...
egyre-nepszerubb-a-szepasszonyvolgy
Egyre népszerűbb a Szépasszonyvölgy
Az idegenforgalmi statisztikák szerint a...
kozelebb-az-nb-iii-eger-balatonfured-5-1
Közelebb az NB III.: Eger –...
5-1-es győzelemmel kezdte az NB III-as...
ket-napon-at-otszazan-koncerteztek-egerben
Két napon át ötszázan koncerteztek...
Szép számmal érkeztek résztvevők az...
evadot-ertekeltek-a-szinhazban-19996
Évadot értékeltek a színházban
Kilencven százalék körüli a Gárdonyi...

Találkozás a borral

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A bor megszületik, állandóan változik, egy ideig fejlődik, s a csúcsra kerülve legjobb tulajdonságait mutatja fel, aztán egyre veszít szépségéből, értékeiből, végül megfárad, megöregszik és megszűnik bor lenni. Ez a klasszikus életciklusa.


A borok teljes illat- és ízgazdagsága, a buché négy egymásra épülő, jellegzetes aromacsoportból tevődik össze: a gyümölcsös jellegből (elsődleges aromák), az erjesztési ízekből (másodlagos aromák), az érlelési ízekből (harmadlagos aromák) és a palack buchéjából.

 

A borok változásainak alapvetően két szakasza van: a fejlődés és a hanyatlás. A kettő között helyezkedik el az idő, amikor a bor a legjobb arcát mutatja.

 

Magasabb áru hazai boraink szinte minden palackján ott a megjelölés: muzeális bor. A fogyasztó ekkor azt gondolhatja, hogy ez egy idős bor.

Bortörvényünk azt írja elő, hogy muzeális bornak kiválasztani csak igen jó évjárat termését lehet, mely külön kezelést igényel és meghatározott ideig (fajtától függően egy-két évig) fahordóban, majd palackban kell érlelni.

 

Boraink minőségében fontos szerepet játszik a termőhely, a termesztés módja, a tőkeszám, rügyterhelés, és a pincetechnika.

Van még egy fontos tényező, amelynek legalább akkora súlya van, mint az említettek bármelyikének: az időjárást az ember nem tudja befolyásolni. A nagy évjáratokban minden együtt van, bár igaz, hogy a bor jóval lassabban lesz fogyasztásra érett.

Ahhoz, hogy egy borvidéknek különleges termékei legyenek, a kedvező kései szüretelésen kívül még szerencse is kell.

 

Jó évjárat alatt minőségében jó termést értünk. A nagy mennyiséget adó, de a minőségben gyenge éveket nem soroljuk a jó évjáratok közé. Átlagosan jó évjáratok voltak hazánkban az utóbbi néhány évtizedben 1953, 1956, 1963, 1967, 1971, 1979, 1981, 1983, 1986, 1988 és 1993. Az egri borvidéken az utóbbi évtizedekből három kitűnő évjáratot emelnek ki a szakértők: 1956-ot, 1973-at, és 1979-et.



< Vissza