2019. január 19. | Sára
Eger.hu
palyazat
Pályázat
Idén összesen 5,9 milliárd forintos...
hetvegi-sportelozetes
Hétvégi sportelőzetes
A hétvégén több egri csapat is pályára...
egri-csillagok-setanya-21109
Egri Csillagok sétánya
- A mi feladatunk az, hogy ismertté tegyük...
jo-utemben-halad-a-kertesz-utcai-ovoda-epitese-21108
Jó ütemben halad a Kertész utcai...
Folyamatosan épül a Kertész utcai új...
megelozes-gyogynovenyekkel-21107
Megelőzés gyógynövényekkel
A téli időszak leggyakrabban előforduló...
penzugyi-fogyasztovedelmi-tanacsado-iroda
PÉNZÜGYI FOGYASZTÓVÉDELMI...
A Magyar Nemzeti Bank támogatásával...
adomanyt-gyujtott-a-szent-imre-iskola-21105
Adományt gyűjtött a Szent Imre Iskola
Cipőket, tisztálkodási szereket...
megtartotta-gazdasagi-evnyitojat
Megtartotta gazdasági évnyitóját
A magyar gazdaság aktualitásai, illetve a...
poszthuman-cimmel-nyilt-tanar-diak-kiallitas
Poszthumán címmel nyílt tanár-diák...
Idén is közös tárlatot szerveztek az...
elozzuk-meg-a-szen-monoxid-mergezest--21101
Előzzük meg a szén-monoxid...
A fűtési időszak kezdete óta ötször...
bizlounge-juhasz-adam-volt-az-ev-elso-vendege
Bizlounge: Juhász Ádám volt az év...
Juhász Ádám volt Mester Sándor vendége...
meg-nincs-jarvany-megyenkben-21093
Még nincs járvány megyénkben
A Nemzeti Népegészségügyi Központ heti...
szombaton-kezdodnek-a-kozponti-irasbeli-vizsgak
Szombaton kezdődnek a központi...
Január 19-én szombaton tíz órától...
a-csillagszemu-juhaszt-a-harlekinben-21091
A csillagszemű juhászt a Harlekinben
A csillagszemű juhász a Harlekin...
munkasszallo-21090
Munkásszálló
Munkásszálló létesülhet Egerben,...
szombaton-jegpalyak-ejszakaja--21089
Szombaton Jégpályák Éjszakája!
Az Eger Városi Műjégpálya is...
sulizsak-program
Sulizsák program
Ruhát, cipőket, táskákat gyűjtenek az...
jelenleg-jo-a-levego-minosege-a-tersegben-21087
Jelenleg jó a levegő minősége a...
A rendelkezésre álló adatok alapján...
elkezdte-a-felkeszulest-az-eger-se-21085
Elkezdte a felkészülést az Eger SE
Elkezdte a felkészülést a tavaszi bajnoki...
referenciaiskola-lett-a-szilagyi-21083
Referenciaiskola lett a Szilágyi
Referenciaiskola státuszt kapott az Egri...
elozzuk-meg-a-kemenytuzeket-
Előzzük meg a kéménytüzeket!
A fűtési szezon alatt tizennyolc...
adomany-butorokat-kapott-a-szent-imre
Adomány – Bútorokat kapott a Szent...
Asztalokat, székeket és szekrényeket...
tavaszra-ujulhat-meg-a-bartakovics-kozossegi-haz-21080
Tavaszra újulhat meg a Bartakovics...
Jó ütemben haladnak a Bartakovics Béla...
vereseg-a-liga-kupaban
Vereség a Liga Kupában
A férfi kézilabda bajnokság téli...
felnemeti-teremfoci-21077
Felnémeti teremfoci
A felnémeti teremlabdarúgó bajnokságban...
evet-nyitottak-a-cukorbetegek-21076
Évet nyitottak a Cukorbetegek
Megtartotta évnyitó rendezvényét a...
eger-unnepi-fenyei-kihirdettek-a-dijazottakat-21075
Eger Ünnepi Fényei: kihirdették a...
Az Eger Ünnepi Fényei pályázat...
tuzes-angyal-hirdeti-a-beket-koncert-egerben-21074
Tüzes angyal hirdeti a békét koncert...
Egy Kárpátaljai származású énekesnő...
pneumobil-2019-21073
Pneumobil 2019
Az idei, sorrendben 12. sűrített...
bogracsgulyast-osztottak-a-raszoruloknak-21072
Bográcsgulyást osztottak a...
Fél óra alatt elfogyott 100 adag meleg...

Találkozás a borral

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2015. november 12.

A bor megszületik, állandóan változik, egy ideig fejlődik, s a csúcsra kerülve legjobb tulajdonságait mutatja fel, aztán egyre veszít szépségéből, értékeiből, végül megfárad, megöregszik és megszűnik bor lenni. Ez a klasszikus életciklusa.


A borok teljes illat- és ízgazdagsága, a buché négy egymásra épülő, jellegzetes aromacsoportból tevődik össze: a gyümölcsös jellegből (elsődleges aromák), az erjesztési ízekből (másodlagos aromák), az érlelési ízekből (harmadlagos aromák) és a palack buchéjából.

 

A borok változásainak alapvetően két szakasza van: a fejlődés és a hanyatlás. A kettő között helyezkedik el az idő, amikor a bor a legjobb arcát mutatja.

 

Magasabb áru hazai boraink szinte minden palackján ott a megjelölés: muzeális bor. A fogyasztó ekkor azt gondolhatja, hogy ez egy idős bor.

Bortörvényünk azt írja elő, hogy muzeális bornak kiválasztani csak igen jó évjárat termését lehet, mely külön kezelést igényel és meghatározott ideig (fajtától függően egy-két évig) fahordóban, majd palackban kell érlelni.

 

Boraink minőségében fontos szerepet játszik a termőhely, a termesztés módja, a tőkeszám, rügyterhelés, és a pincetechnika.

Van még egy fontos tényező, amelynek legalább akkora súlya van, mint az említettek bármelyikének: az időjárást az ember nem tudja befolyásolni. A nagy évjáratokban minden együtt van, bár igaz, hogy a bor jóval lassabban lesz fogyasztásra érett.

Ahhoz, hogy egy borvidéknek különleges termékei legyenek, a kedvező kései szüretelésen kívül még szerencse is kell.

 

Jó évjárat alatt minőségében jó termést értünk. A nagy mennyiséget adó, de a minőségben gyenge éveket nem soroljuk a jó évjáratok közé. Átlagosan jó évjáratok voltak hazánkban az utóbbi néhány évtizedben 1953, 1956, 1963, 1967, 1971, 1979, 1981, 1983, 1986, 1988 és 1993. Az egri borvidéken az utóbbi évtizedekből három kitűnő évjáratot emelnek ki a szakértők: 1956-ot, 1973-at, és 1979-et.



< Vissza