Ugrás a fő tartalomhoz
2024. június 21. | Alajos

Ipari Park 9847 hrsz. kármentesítése

Létrehozva: 2015. február 16.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Közzétételi egység: Európai Unió által támogatott fejlesztések


Letölthető dokumentum Megbízási szerződés Anpast Kft

Letölthető dokumentum 1. sz módosítás

Letölthető dokumentum 2. sz. módosítás

 

Letölthető dokumentum Megbízási szerződés Atlant Invest

Letölthető dokumentum 1. sz. módosítás

 

Letölthető dokumentum  Megbízási szerződés Gress-ing Kft

Letölthető dokumentum Megbízási szerződés Transdovell Kft

Letölthető dokumentum Vállalkozási szerződés Vidra Kft

 

 

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően Eger Önkormányzata további beruházásokra, és új munkahelyek teremtésére tesz alkalmassá egy, az Egri Ipari Parkban található, jelenleg szennyezett területet. Eger Önkormányzata a KEOP-2.4.0/2F/09-11-2011-0008 azonosítószámú „Eger, Ipari park 9847 hrsz-ú ingatlan és környékének kármentesítése" tárgyú projektje megvalósítására az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív
Program (KEOP) keretében 100%-os, összegszerűen 932 548 982 Ft támogatásban részesült. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező 2013. szeptember 18-án megkezdte a munkát, amely tervezetten 2015. május 31-ig tart.

A kármentesítési projekt célja az, hogy az Eger Ipari Park 9847 hrsz-ú ingatlan, illetve közvetlen környezetének szennyezéséből adódó kockázatokat a hatósági előírások szerint megszüntesse. A projekt feladata, hogy az Ipari Park területén elhelyezkedő, a korábbi ipari tevékenység következtében olajszármazékokkal szennyezett talajvizet helyben megtisztítsa.

A projekt eredményeképpen a szennyezés környezeti kockázata az elfogadható szintre csökken, a terület környezeti állapota megfelel majd a hazai, és uniós környezetvédelmi jogszabályokban előírt követelményeknek. A kivitelezés elsődlegesen az Ipari Park déli felén elhelyezkedő Bosch Rexroth Pneumatika Kft. területén zajlik a környező érintett tulajdonosokkal szoros együttműködésben. A munka elvégzése után 5 éves utókövetési időszak kezdődik: a mindenkor illetékes hatóság – a várossal karöltve – folyamatosan monitorozza majd a kármenetesítés eredményét, és a további szennyezések megelőzését.

Kiegészítő információk:
Az ingatlan az 1990-es években a Magyar Államtól került Eger Önkormányzatának tulajdonába. A
terület 2003-ban történő értékesítését követően derült fény a környezeti szennyezésre. A környezetszennyezést egyértelműen nem az Egri Önkormányzat követte el, ám miután a terület korábban a Magyar Állam tulajdonában volt, és a felelősség kérdése már nem tisztázható, a Környezetvédelmi Hatóság az Önkormányzatot kötelezte a kármentesítésre.

2009-ben, első ütemben az előkészítés, kárfelmérés, a kárelhárítás előkészítése történt meg 50 millió
forintos pályázati támogatásból.

2011-ben a kármentesítés végrehajtása érdekében pályázott Eger Önkormányzata, sikerrel. Az azóta eltelt időszakban közbeszerzés során kiválasztásra került a projketmenedzsment, a műszaki ellenőr, a kötelező nyilvánosság biztosítását ellátó szervezet, valamint a kivitelezést megvalósító cég. A kivitelezést a TERRA-LOG Mélyépítő Kft. és a GEOHIDROTERV Mérnökgeológiai, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft. konzorciuma végzi.

A kármentesítés során megtisztítandó terület nagysága cca. 15 ha. Természetes eredetű ún. reagenst juttatunk a felszín alá a szennyezett föld és felszín alatti víz in situ, azaz helyszíni megtisztításához. A reagens fizikai, kémiai és mikrobiológiai folyamatokat indukál, amely következtében gyorsan végbemegy a szennyezőanyagok teljes körű lebomlása.

A monitoring tevékenységet a pályázati kiírás nem támogatta, ehhez kapcsolódóan Egernek közel 20 millió Ft-os terhet kell felvállalnia a jövőben.

 < Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!