Ugrás a fő tartalomhoz
2023. június 08. | Medárd

KÖZLEMÉNY

Létrehozva: 2014. január 08.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Tisztelt Választópolgárok! Az új választási eljárásról szóló törvény által létrehozott központi névjegyzék tartalmazza a választópolgárok adatait, valamint a választásokkal kapcsolatosan tett külön nyilatkozatait. 2014. január 1-jétől minden magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár a központi névjegyzékkel kapcsolatosan kérelmet nyújthat be.


Kérheti: 1. nemzetiséghez tartozásának; 2. szavazási segítség iránti igényének, 3. személyes adatai kiadása megtiltásának       bejegyzését a központi névjegyzékbe.

Továbbá az Európai Unió tagállamának Magyarországon élő állampolgára kérheti, hogy a központi névjegyzékbe vétele az EP-választásra is terjedjen ki.

1. Az, aki valamely nemzetiségi közösséghez tartozik, kérheti, hogy nemzetiségi választópolgárként szerepeljen a névjegyzéken. Így 2014 októberében a nemzetiségi önkormányzati választásokon is szavazhat majd. Nemzetiségiként regisztrált választópolgár az országgyűlési választásokon ugyanúgy szavaz, mint a nem nemzetiségi választópolgárok (egy egyéni jelöltre és az országos pártlistára) vagy ha a nemzetiségi regisztráció benyújtásakor kifejezetten kéri, hogy az országgyűlési választásra is terjedjen ki nemzetiségi regisztrációjának hatálya, pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat (az egyéni jelölt mellett). Az elismert nemzetiségek: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.   2. A fogyatékossággal élő választópolgár a következő segítséget igényelheti választójogának gyakorlása érdekében: •  Braille-írással készült értesítő megküldése, •  könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldése, •  Braille-írással ellátott szavazósablon alkalmazása a szavazóhelyiségben és a        mozgóurnás szavazás során, •  akadálymentes szavazóhelyiség alkalmazása.

Felhívjuk a figyelmet, hogy mozgóurnás szavazás iránti kérelmet a választás kitűzése után lehet majd előterjeszteni, amelyről külön tájékoztatást fogunk nyújtani. A szavazólap kitöltésében segítheti az által választott segítő, vagy ha ilyen személy nincs jelen, akkor a szavazatszámláló bizottság két tagja.

3. 2014. január 1-jét követően lehetőség lesz arra, hogy a választópolgár megtiltsa az adatai kampánycélú kiadását, továbbá a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban kezelt adatok kiadását is.

A kérelmek benyújthatók : • levélben vagy személyesen a Helyi Választási Irodába; (Eger, Kossuth utca 6. és Kossuth utca 10.) • elektronikus úton pedig a  www.valasztas.hu vagy a www.magyarorszag.hu oldalon.

Kérelem nyomtatvány a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról tölthető le. (www.valasztas.hu).

A központi névjegyzékkel kapcsolatosan a Helyi Választási Irodától az alábbi telefonszámokon kérhet további tájékoztatást:

36/523-773 Berzéki Krisztina 36/523-775 

dr. Egri Péter 36/523-700 jegyzői titkárság

 

Dr. Kovács Luca sk.             Eger Helyi Választási Iroda vezetője< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!