Ugrás a fő tartalomhoz
2023. szeptember 26. | Jusztina
Október 6.- Emlékezzünk közösen az aradi vértanúkra
Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata a...
Újabb bábszínházi siker a Szabadkai Fesztiválon
A Moll tündér álma tavalyi sikere után a...
Európai Autómentes Nap
Fegyencedzéssel, extrém sportbemutatóval,...
650 egri diák bizonyította
Idén is megrendezte a Dobó István...
Kutatók éjszakája 2023
Tudományos előadások, látványos...
26. Barokk Futóparádé
26. alkalommal rendezte meg a Barokk...
Együtt tekertek a szívekért
A mozgás fontosságának a hirdetése volt...
„Tiszta Élvezet” Drogprevenciós Nap
Tiszta élvezet címmel tartott...
Jubileumi kiállítással ünnepel az Egri Szimfonikus
Kiállítás nyílt az Egri Szimfonikus...
Kettétört kenyér kötetbemutató a könyvtárban
Egerben is bemutatták Sziki Károly Dólya...
A rút kiskacsa a Harlekinben
A rút kiskacsa című előadással kezdik...
Európai Mobilitási Hét
Balesetmegelőzési és fenntarthatósági...
Őszi üzemre váltott az egri strand
200 ezernél is többen strandoltak idén...
Megérkeztek az új ügyeleti autók
Október elsejétől az új orvosi ügyeleti...
A mese mindenkié
Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a...
Jövő héten indul a XII. Egri Stúdiószínházi
Hagyományosan a GG Tánc Eger Egri...
Az áram- és földgázdíjakról döntöttek
Rendkívüli ülésen vita nélkül...
Bringás reggeli a városban
Ismét reggelivel várták a...
Élménykönyvtár a Bródyban
Élménykönyvtár: Áramlatok címmel...
XXVIII. Eger Civil Ünnepe
Huszonnyolcadik alkalommal rendezték meg...
Aszfalt rajzverseny a fenntarthatóságért
Rajzversenyt tartottak az Európai...
Íme a legszebb kertek és konyhakertek
A Virágos Egerért verseny keretében a...
Ciróka-maróka a Harlekinben
A Ciróka-maróka című...
Szak(ma)kör 2.0
Szakmabemutatókkal, pályaválasztási...
Egri Várostörténeti Konferencia
Hosszú kihagyás után ismét tudományos...
Eventusos diákok kiállítása a Bartakovicsban
Az eventusos diákok 31. Országos...
Sokszínű programokkal várják az érdeklődőket
Változatos helyszíneken, sokszínű...
Októbertől új orvosi ügyeleti rendszer lesz
Új orvosi ügyeleti rendszer lép életbe...
Módosul a debreceni vonatok menetrendje
Pályakarbantartás miatt több helyen...
Elrajtolt az Országos Víziközmű Szerelőverseny
Idén az egri várban rendezték meg az...

Borok hajdan és ma

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Eger évezredes egyházi központ, püspöki, majd érseki székhely. Több szerzetesrend is működött a városban, az Eger környéki szőlőtermelés fejlesztésében a püspökségnek, az érsekségnek és a szerzetesrendeknek nagy szerepük volt.


Az egri borvidék kiemelkedő borai a századok során a már említett Egri Bikavéren kívül a következőek lettek:

 

Egri olaszrizling: üde zamatú, markáns savú, kesernyés utóízű fehérbor. A borvidék termelői és borászai általában száraz borként hozzák forgalomba.

 

Egri leányka: rendkívül kellemes, szőlővirágra emlékeztető illatú, gazdag zamatú, kissé lágy, tüzes, de mégis kedves fehérbor. A borvidék termelői száraz, félszáraz, félédes borként forgalmazzák.

 

Egri muskotály: a friss muskotályszőlő illatát, zamatát magában hordozó félédes fehérbor, amit újabban egy-két termelő száraz borként is forgalmaz.

 

Egri chardonnay: a szőlőfajta adta lehetőségekkel élve az üde, friss, deduktív, gyümölcsös, farkasalmára emlékeztető illatú és zamatú borok mellett újabban megtalálhatók a borvidéken a barikban erjesztett és érlelt borok is, amelyeknek teltsége új színfoltot jelent.

 

Egri kékfrankos: élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal rendelkező, az érleltebb borok esetében a tanninokat illatban és ízben is harmonikusan megjelenítő vörösbor. Üde, savas jellege az idősebb boroknál a finom íz harmóniájában oldódik fel.

 

Egri cabernet franc: mélyrubin színű, fűszeres, a tanninok finomságát is magában hordozó, gyümölcsös zamatú, finom, gazdag szövetű, testes, száraz vörös bor. Az érlelt típusoknál a barik érlelés finom összhangba kerül a bor aromájával.

 

Egri cabernet sauvignon: mély rubinszínű, intenzív gyümölcsillatokkal, fajta karakterekkel (fekete ribizke, paprika) rendelkező, finom tannin összetételű, hosszú ízű, gazdag zamatú, száraz vörösbor. Nívós, barik hordóban érlelt bor esetében az aroma gazdagsága kiegészül a kókuszra és a csokoládéra emlékeztető aromával.

 



< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!