Ugrás a fő tartalomhoz
2024. február 28. | Ákos
I. Kossuth Zsuzsanna Emlékverseny
Először rendeztek emlékversenyt Kossuth...
A kommunizmus áldozataira emlékeztek
Megemlékezést tartott a Kommunizmus...
Kemény Dénes a vezetésről és a vízilabdáról beszélt
A sikeres csapatépítésről tartott...
Könyvtárhasználati versenyt rendeztek
Tehetséggondozó versenyt szerveztek...
Lezárják a Gólya utcai gyalogos hidat
Újabb híd felújítási munkája veszi...
MEGHÍVÓ
A szkander sport Kasztrióta Györgytől –...
Felnőtt válogatottak is érkeznek
A tavaszi országos bajnokságokra...
Európa-napot szerveznek
Egerben április 30-án lesz az Európa-nap,...
Fókuszban a gyermekvédelem
Magatartásbeli zavarok, családon belüli...
Fókuszban a költségvetés
Folytatódott csütörtök délután az egri...
Idegenvezetők világnapja
Február 21-én tartják az Idegenvezetők...
Elfogadta a város 2024-es költségvetését
Több mint 30 napirendi pontot tárgyal...
Vetőmagok cseréltek gazdát
Saját termesztésű vetőmagok...
X. Civil Véradó Hét
Országosan tizedszer szerveznek civil...
15. Egri Városi Síbajokság
Mintegy kétszáz egri látogatott...
Névadójára emlékezett a Kossuth Zsuzsanna technikum
Az ápolók napján híres névadóját is...
Felújítások nehezítik a közlekedést a városban
Eger több helyszínén is felújítások...
Eger Wine Meetup
A magyar borászat jövőjéről tartottak...
Pénzügyi tudatosság a házasságban
A pénzügyi tudatosság volt a témája a...
Balassi Bálintra emlékeztek a Dobó téren
Hagyománytermő céllal, immáron második...
KRESZ-kerékkel tesztel a rendőrség
Új játékkal teszteli a lakosok KRESZ...
Ismét összeült az Egri Civil Kerekasztal
Áprilisban tartják a XXV. Egri Civil...
Otthonos körülmények között lakhatnak
Új házba költözhettek az értelmi...
30 éves a Pódium
Jubileumi gálaműsorral ünnepelte...
Fánki Parti a Forrásban
Jelmezversennyel űzték el a telet péntek...
A városházán tett esküt
Szentmisén köszöntötték a Bazilikában...
A művészi graffitiknek adna teret a képviselő
Frissen felújított hidat graffitiztek...
35 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat
35 éves fennállását ünnepli a Magyar...
Programajánló - Családi mozi és farsang
Mozi hétvégére és farsangi partira is...
Jubileumi gálára készül a Pódium
Jubileumi gálára készülnek az idén 30...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!