2019. július 21. | Dániel
Eger.hu
egy-utos-nap
Egy Ütős Nap
„A Dobó téren adja magát a hely, itt...
munkahelyteremto-tamogatas-vallalkozasoknak
Munkahelyteremtő támogatás...
A mikro-, kis- és középvállalkozások...
aszfalt-applikacio-is-mutatja-az-ivokutakat
Aszfalt applikáció is mutatja az...
A következő héten ismét kánikulai...
elkezdte-a-felkeszulest-a-dvtk-eger-22025
Elkezdte a felkészülést a DVTK-Eger
A héten elkezdődött a felkészülési...
tourist-police-22024
Tourist Police
Egerben, Füzesabonyban és Gyöngyösön is...
negy-uj-tuzolto-kezdte-meg-a-munkat-22023
Négy új tűzoltó kezdte meg a munkát
Az Országos Katasztrófavédelmi...
torvenykezesi-szunet-a-birosagokon-22014
Törvénykezési szünet a...
Országos szinten szünetel a...
ix-szepesi-gyorgy-barzenesz-fesztival-22013
IX. Szepesi György Bárzenész...
Kilenc éve bárzenész találkozóként...
atletika-22012
Atlétika
Atlétikában nyáron zsúfolt a...
borkultura-es-borgasztronomia-kinai-diakoknak
Borkultúra és borgasztronómia kínai...
Elkezdődött a kéthetes élelmiszer...
munka-es-maganelet-egyensulya-22010
Munka és magánélet egyensúlya
2014 óta ötödször viselheti a...
felkeszules-eger-se-ozdi-kohasz-1-2
Felkészülés: Eger SE – Ózdi...
Az elmúlt héten újabb két...
emlektablat-szechenyinek
Emléktáblát Széchenyinek
Egerben az elmúlt évszázadok alatt nagyon...
keszul-a-nemzeti-mintaterv-katalogus-22007
Készül a Nemzeti Mintaterv Katalógus
Mintegy száz családi ház tervrajzát és...
ne-csak-ertekeinkre-magunkra-is-figyeljunk
Ne csak értékeinkre, magunkra is...
Nyáron legtöbben szívesen töltik...
ingyenes-vizlelohelyek-22005
Ingyenes vízlelőhelyek
Újabb nemzetközi kihívás indult –...
megujult-a-kossuth-utca-eszaki-oldala
Megújult a Kossuth utca északi oldala
A „Belvárosi terek komplex...
poket-nepszeruek-a-zsebkonyvek
POKET: Népszerűek a zsebkönyvek
A forgalmi adatok is bizonyítják a...
trilla-az-elozene-versenye-22002
Trilla – az élőzene versenye
Idén egy héten át tart a IX. Szepesi...
veteranokkal-az-ersekkertben
Veteránokkal az Érsekkertben
A Bikavér fesztiválok elmaradhatatlan...
uj-sportaggal-bovult-a-sportmuzeum-22000
Új sportággal bővült a sportmúzeum
Sakk relikviákkal bővült a Heves Megyei...
sakk-majoros-rozsa-nyerte-a-gyermekversenyt
Sakk: Majoros Rózsa nyerte a...
A felnőttek versengése, a 43. Agria...
bikaver-unnep
Bikavér Ünnep
Az Eszterházy Károly Egyetem, illetve a...
ix-szepesi-gyorgy-barzenesz-fesztival-21997
IX. Szepesi György Bárzenész...
Máté Péter-emlékesttel kezdődött a IX....
a-jo-termesert-imadkoztak-szent-donat-szobranal
A jó termésért imádkoztak Szent...
Szent Donát közbenjárását kérték a...
23-egri-bikaver-unnep
23. Egri Bikavér Ünnep
Bor- és ételkülönlegességek és...
zuzok-a-hosok-ellen
Zúzók a Hősök ellen
Július 13-án, Szombathelyen lesz a hazai...
sas-utca-meg-egy-nap-turelmet-kernek
Sas utca: még egy nap türelmet kérnek
Korábban beszámoltunk róla, hogy...
zoknikkal-bombaztak-az-egri-varat-21992
Zoknikkal bombázták az egri várat
A vár építészettörténetével és...
nagyothallok-napja-21991
Nagyothallók Napja
Vércukor- és vérnyomásméréssel,...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza