Ugrás a fő tartalomhoz
2024. május 20. | Bernát
Bronzérmes a Digi-Eger női csapata
A harmadik mérkőzésen dőlt el a női...
Digitális tuning a könyvtárban
Netrevalók – Digitális Tuning, ezzel a...
Kápolnafeltárás a Nagy-Eged hegyen
Folytatták a tervásatást a Nagy-Eged...
Szűrőprogram az egészségvédelemért
Ismét Egerbe érkezett Magyarország...
Együttműködik az egyetem és a Bosch
Még szorosabban együttműködik az...
Rotary kereket avattak a városban
Szobrot állított a Rotary Club Eger,...
Új gyalogátkelő épül a Maklári úton
Az elmúlt időszakban több mint 10...
Méhraj szállta meg az egyik fát a Felsővárosban
Méhraj telepedett a Felsővárosban egy...
Hamarosan ültetik az egynyári virágokat
Hamarosan elkezdi az egynyári növények...
Az út széléről biztatták a bringásokat
Idén a magyar kerékpáros körverseny...
Emlékhelyek Napja a várban
Korhű fegyverek, autentikus ételek és...
Egri Cukorbeteg Nap
Cukorbeteg Napot tartottak szombaton a...
Erdei foglalkozásokat tartanak gyerekeknek
Országosan mintegy 500 intézményben...
Bemutatta új évadát a színház
Nyolc premier előadással készül az új...
Városunkba érkezett a Jagellókat bemutató kiállítás
Jagelló Izabellát és családját...
Oviolimpikonok versengtek
Öt helyszínen teljesítettek sportos...
Hat polgármesterjelölt írta alá az etikai kódexet
Az Agria Universitas Egyesület...
Versenyfelhívás közétkeztetési feladatok ellátására
Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata a...
Beépítették a szembemiséző oltárt a Bazilikában
Már összerakták az új szembemiséző...
Az érsekkerti platán lehet az év fája
Ebben az évben az országban egyedülálló...
Egygólos vereséget szenvedett a DEAC-tól
Azonos pontszámmal, győzelemmel, rúgott...
Borászok és borkedvelők futottak együtt
Az Egri Csillag Weekend...
Kisorsolták a jelöltek sorrendjét a szavazólapon
Kisorsolta a választási bizottság...
Nyitott szülőszoba program
Ismét Nyitott szülőszoba programmal...
Egri Csillag Weekend a Dobó téren
Közel 20 borászat és gasztronómiai...
Leleplezték Szkander bég szobrát
Leleplezték Kasztrióta György albán...
Elkezdődtek az érettségi vizsgák
Elkezdődtek a májusi érettségi vizsgák....
Bravúrral győzte le az FTC-t a QHB Eger
Mindenképpen győznie kellett a kieső...
Ballagnak a diákok a középiskolákból
Az országban több mint 74 000 végzős...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!