2019. április 23. | Béla
Eger.hu
kozel-200-mintat-biraltak
Közel 200 mintát bíráltak
Mintegy 200 bort bíráltak idén a 23. Egri...
csereld-le-a-nejlonszatyrod-
Cseréld le a nejlonszatyrod!
Kreatív kézműveskedéssel csatlakozott a...
menetrendvaltozas-es-fokozott-ellenorzes-21559
Menetrendváltozás és fokozott...
Húsvétkor és a tavaszi szünet ideje...
lillafuredi-asvanyviz-kupa-21558
Lillafüredi Ásványvíz Kupa
Április 18-án és 19-én tartják a...
orszagos-versenynek-ad-otthont-az-egyetem-21556
Országos versenynek ad otthont az...
Az Eszterházy Károly Egyetem ad otthont a...
megnyilt-az-egri-varosi-jegyiroda-21555
Megnyílt az Egri Városi Jegyiroda
Bővített funkciókkal indult el az Egri...
fokuszban-az-irodalomtorteneti-gyujtemeny
Fókuszban az Irodalomtörténeti...
Fókuszban az Irodalomtörténeti...
hulladekgyujtesi-akciot-indit-csakvari-antal-21553
Hulladékgyűjtési akciót indít...
Környezettisztítási és...
egyre-nagyobb-a-forgalom-a-piacokon-21548
Egyre nagyobb a forgalom a piacokon
Az ünnepek közeledtével a piacokon egyre...
eke-egyuttmukodes-osztrak-egyetemmel-21547
EKE: együttműködés osztrák...
Együttműködési megállapodást kötött...
foci-fesztival-ovodasoknak-21546
Foci fesztivál óvodásoknak
Ismét óvodások vették birtokba a...
fold-napja-nagy-a-valasztek-a-programokbol-21545
Föld Napja: nagy a választék a...
Április 16-tól egészen 30-ig készül...
dobos-tudomanyos-es-muveszeti-napok-21544
Dobós Tudományos és Művészeti Napok
Kultúrtörténeti csapatversennyel,...
tedxeger-21542
TEDxEger
Sajtótájékoztatón számoltak be a...
projektzaro-a-sanatmetalban-21541
Projektzáró a Sanatmetalban
Személyre szabott műtéti tervező-,...
sportparkot-alakitanak-ki-az-ersekkertben
Sportparkot alakítanak ki az...
A tervek szerint az Érsekkertben...
egri-torvenyszek
Egri Törvényszék
Az Egri Törvényszék kiemelt figyelmet...
uj-tamogato-az-egri-vizilabda-klubnal-21536
Új támogató az Egri Vízilabda...
Az Egri Vízilabda Klub női csapata...
megujul-a-stadion-utca-21534
Megújul a Stadion utca
Százmillió forintból újul meg a Stadion...
a-husvetra-keszul-a-nyugdijas-szervezet
A Húsvétra készül a nyugdíjas...
A Húsvétra készül a Dobó Katica...
szakmak-ejszakaja-21527
Szakmák Éjszakája
Pénteken negyedik alkalommal rendezték meg...
eneklo-ifjusag-21526
Éneklő Ifjúság
Tizenhat kórus, vegyeskar és énekkar...
csaladbarat-munkahelyek-a-cel-a-dolgozok-megtartasa-21525
Családbarát munkahelyek: a cél a...
Az atipikus foglalkoztatást...
senior-orszagos-squash-bajnoksag-21524
Senior Országos Squash Bajnokság
A Senior Egyéni Országos Squash...
soltesz-gergo-volt-a-bizlounge-vendege
Soltész Gergő volt a BizLounge...
Soltész Gergő volt az áprilisi BizLounge...
vereseg-zf-eger-a-hid-osc-ujbuda-7-8-21519
Vereség: ZF-Eger – A-HÍD OSC...
A OB I-es férfi vízilabda bajnokság...
jo-utemben-epul-a-kertesz-utcai-ovoda-21518
Jó ütemben épül a Kertész utcai...
530 millió forintból épül egy új...
aprilis-11-a-magyar-kolteszet-napja-21517
Április 11.: a magyar költészet napja
A költészet napját 1964 óta ünnepeljük...
kozmuvelodesi-forum-a-jogszabalyi-valtozasokrol-21516
Közművelődési fórum a jogszabályi...
Jogszabályozási változásokról,...
liliomfi-bemutato-a-gardonyi-geza-szinhazban-21515
Liliomfi bemutató a Gárdonyi Géza...
Szigligeti Ede vígjátékát, Liliomfi...

Hogyan kóstoljuk a bort?

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A jó borban sok szépség és nagyszerűség rejtezhet, nem is szólva a gazda gondos munkájáról, ezért nem szabad egyetlen, elhamarkodott mozdulattal elintézni. E szépségek már a bor színénél elkezdődnek, tartanak annak utóízéig.


Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból kóstolunk, alakjának, nézetének, anyagának jelentősége van.

 

Hogy a bor színe jól látható legyen sima, lehetőleg vékonyfalú üvegpohár szükséges. A díszek, csiszolatok lehetnek szépek, de a látványt zavarják. A borospohár mindig talpas, többségében a szája felé enyhén szűkülő formájú. Űrtartalma mindig a kóstolandó bor jellegétől függően változik, de sohasem kicsi.

 

A kóstoláshoz féldeci körüli mennyiség, legfeljebb egy deciliter elegendő. A kóstolást tiszta levegőjű, világos helységben, mindenféle intenzív illatanyagoktól mentes környezetben végezzük. Lehetőleg ne fogyasszunk előtte erősen fűszeres ételeket, amelyek az ízlelést nagyon igénybe veszik, tompítják, s bénítják.

 

Kóstoláskor először a bor színét és tisztaságát vizsgáljuk meg, már az is sokat elárul. A színárnyalatokból a fehérboroknál lehet következtetni a borkészítés technológiájára, a bor korára is. Az egészen világos zöldesfehértől a szalmasárgán át az aranysárga vagy borostyánszín mindenfajta árnyalata lehetséges. A világos szín többnyire a reduktív, frissebb borok sajátja, míg a sötétebb tónusok a bor oxidatív jellegére és korosabb voltára utalnak.

 

A vörösborok esetén a színárnyalat szintén sok mindent elárul, mindenek előtt a bor korát. A mély, lilásbíborszín friss, fiatal vörösborra utal, amely idővel rubinra, majd gránátvörösre változhat, végül a nagyon idős vörösöknél éppen téglavörös színű is lehet.

 

A bor illatának megítéléséhez célszerű a bort a pohárban megforgatni, azért, hogy a levegővel fokozottan érintkezzen, ezután szagolunk bele a pohárba. Ilyenkor már sok minden kiderül, hogy kellemes-e az illat, vagy valamilyen kellemetlen szúrós, kénesszagú, ami esetleges borhibára utal.

A jó bor illata virágokéra, növényekére, gyümölcsökére, fűszerekére, olykor ásványokéra emlékeztet. Ha túl vagyunk a látvány és az illat élvezetén, elérkeztünk a kóstolás utolsó szakaszához, az ízleléshez.

 

Egy korty a szájban elegendő, érdemes a bort körüljáratni a szájüregben, szinte megrágni, hogy a különböző ízlelőzónákkal érintkezve minden ízösszetevőt kiérezhessünk.

 

Vagy csendes a bor, vagy egy kicsi pezsgés észlelhető. Ezután az íz kifejlődése tapasztalható, különböző aromák intenzitása. Végül, ha a bort lenyeljük, megjelenik az utóíz, amely összetétele és gazdagsága a bor minőségének lényeges velejárója.

 

A bor ízében a legfőbb komponensek a savak, az alkohol, a cukor, és a vörösboroknál a tannin. A bor akkor jó, ha ezek a komponensek kellő harmóniában vannak jelen, egyik sem lóg ki, nem túl hangsúlyos, ilyenkor a borban egyensúly van.

   


< Vissza