2019. április 20. | Tivadar
Eger.hu
kozel-200-mintat-biraltak
Közel 200 mintát bíráltak
Mintegy 200 bort bíráltak idén a 23. Egri...
csereld-le-a-nejlonszatyrod-
Cseréld le a nejlonszatyrod!
Kreatív kézműveskedéssel csatlakozott a...
menetrendvaltozas-es-fokozott-ellenorzes-21559
Menetrendváltozás és fokozott...
Húsvétkor és a tavaszi szünet ideje...
lillafuredi-asvanyviz-kupa-21558
Lillafüredi Ásványvíz Kupa
Április 18-án és 19-én tartják a...
orszagos-versenynek-ad-otthont-az-egyetem-21556
Országos versenynek ad otthont az...
Az Eszterházy Károly Egyetem ad otthont a...
megnyilt-az-egri-varosi-jegyiroda-21555
Megnyílt az Egri Városi Jegyiroda
Bővített funkciókkal indult el az Egri...
fokuszban-az-irodalomtorteneti-gyujtemeny
Fókuszban az Irodalomtörténeti...
Fókuszban az Irodalomtörténeti...
hulladekgyujtesi-akciot-indit-csakvari-antal-21553
Hulladékgyűjtési akciót indít...
Környezettisztítási és...
egyre-nagyobb-a-forgalom-a-piacokon-21548
Egyre nagyobb a forgalom a piacokon
Az ünnepek közeledtével a piacokon egyre...
eke-egyuttmukodes-osztrak-egyetemmel-21547
EKE: együttműködés osztrák...
Együttműködési megállapodást kötött...
foci-fesztival-ovodasoknak-21546
Foci fesztivál óvodásoknak
Ismét óvodások vették birtokba a...
fold-napja-nagy-a-valasztek-a-programokbol-21545
Föld Napja: nagy a választék a...
Április 16-tól egészen 30-ig készül...
dobos-tudomanyos-es-muveszeti-napok-21544
Dobós Tudományos és Művészeti Napok
Kultúrtörténeti csapatversennyel,...
tedxeger-21542
TEDxEger
Sajtótájékoztatón számoltak be a...
projektzaro-a-sanatmetalban-21541
Projektzáró a Sanatmetalban
Személyre szabott műtéti tervező-,...
sportparkot-alakitanak-ki-az-ersekkertben
Sportparkot alakítanak ki az...
A tervek szerint az Érsekkertben...
egri-torvenyszek
Egri Törvényszék
Az Egri Törvényszék kiemelt figyelmet...
uj-tamogato-az-egri-vizilabda-klubnal-21536
Új támogató az Egri Vízilabda...
Az Egri Vízilabda Klub női csapata...
megujul-a-stadion-utca-21534
Megújul a Stadion utca
Százmillió forintból újul meg a Stadion...
a-husvetra-keszul-a-nyugdijas-szervezet
A Húsvétra készül a nyugdíjas...
A Húsvétra készül a Dobó Katica...
szakmak-ejszakaja-21527
Szakmák Éjszakája
Pénteken negyedik alkalommal rendezték meg...
eneklo-ifjusag-21526
Éneklő Ifjúság
Tizenhat kórus, vegyeskar és énekkar...
csaladbarat-munkahelyek-a-cel-a-dolgozok-megtartasa-21525
Családbarát munkahelyek: a cél a...
Az atipikus foglalkoztatást...
senior-orszagos-squash-bajnoksag-21524
Senior Országos Squash Bajnokság
A Senior Egyéni Országos Squash...
soltesz-gergo-volt-a-bizlounge-vendege
Soltész Gergő volt a BizLounge...
Soltész Gergő volt az áprilisi BizLounge...
vereseg-zf-eger-a-hid-osc-ujbuda-7-8-21519
Vereség: ZF-Eger – A-HÍD OSC...
A OB I-es férfi vízilabda bajnokság...
jo-utemben-epul-a-kertesz-utcai-ovoda-21518
Jó ütemben épül a Kertész utcai...
530 millió forintból épül egy új...
aprilis-11-a-magyar-kolteszet-napja-21517
Április 11.: a magyar költészet napja
A költészet napját 1964 óta ünnepeljük...
kozmuvelodesi-forum-a-jogszabalyi-valtozasokrol-21516
Közművelődési fórum a jogszabályi...
Jogszabályozási változásokról,...
liliomfi-bemutato-a-gardonyi-geza-szinhazban-21515
Liliomfi bemutató a Gárdonyi Géza...
Szigligeti Ede vígjátékát, Liliomfi...

Találkozás a borral

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A bor megszületik, állandóan változik, egy ideig fejlődik, s a csúcsra kerülve legjobb tulajdonságait mutatja fel, aztán egyre veszít szépségéből, értékeiből, végül megfárad, megöregszik és megszűnik bor lenni. Ez a klasszikus életciklusa.


A borok teljes illat- és ízgazdagsága, a buché négy egymásra épülő, jellegzetes aromacsoportból tevődik össze: a gyümölcsös jellegből (elsődleges aromák), az erjesztési ízekből (másodlagos aromák), az érlelési ízekből (harmadlagos aromák) és a palack buchéjából.

 

A borok változásainak alapvetően két szakasza van: a fejlődés és a hanyatlás. A kettő között helyezkedik el az idő, amikor a bor a legjobb arcát mutatja.

 

Magasabb áru hazai boraink szinte minden palackján ott a megjelölés: muzeális bor. A fogyasztó ekkor azt gondolhatja, hogy ez egy idős bor.

Bortörvényünk azt írja elő, hogy muzeális bornak kiválasztani csak igen jó évjárat termését lehet, mely külön kezelést igényel és meghatározott ideig (fajtától függően egy-két évig) fahordóban, majd palackban kell érlelni.

 

Boraink minőségében fontos szerepet játszik a termőhely, a termesztés módja, a tőkeszám, rügyterhelés, és a pincetechnika.

Van még egy fontos tényező, amelynek legalább akkora súlya van, mint az említettek bármelyikének: az időjárást az ember nem tudja befolyásolni. A nagy évjáratokban minden együtt van, bár igaz, hogy a bor jóval lassabban lesz fogyasztásra érett.

Ahhoz, hogy egy borvidéknek különleges termékei legyenek, a kedvező kései szüretelésen kívül még szerencse is kell.

 

Jó évjárat alatt minőségében jó termést értünk. A nagy mennyiséget adó, de a minőségben gyenge éveket nem soroljuk a jó évjáratok közé. Átlagosan jó évjáratok voltak hazánkban az utóbbi néhány évtizedben 1953, 1956, 1963, 1967, 1971, 1979, 1981, 1983, 1986, 1988 és 1993. Az egri borvidéken az utóbbi évtizedekből három kitűnő évjáratot emelnek ki a szakértők: 1956-ot, 1973-at, és 1979-et.



< Vissza