2019. július 21. | Dániel
Eger.hu
egy-utos-nap
Egy Ütős Nap
„A Dobó téren adja magát a hely, itt...
munkahelyteremto-tamogatas-vallalkozasoknak
Munkahelyteremtő támogatás...
A mikro-, kis- és középvállalkozások...
aszfalt-applikacio-is-mutatja-az-ivokutakat
Aszfalt applikáció is mutatja az...
A következő héten ismét kánikulai...
elkezdte-a-felkeszulest-a-dvtk-eger-22025
Elkezdte a felkészülést a DVTK-Eger
A héten elkezdődött a felkészülési...
tourist-police-22024
Tourist Police
Egerben, Füzesabonyban és Gyöngyösön is...
negy-uj-tuzolto-kezdte-meg-a-munkat-22023
Négy új tűzoltó kezdte meg a munkát
Az Országos Katasztrófavédelmi...
torvenykezesi-szunet-a-birosagokon-22014
Törvénykezési szünet a...
Országos szinten szünetel a...
ix-szepesi-gyorgy-barzenesz-fesztival-22013
IX. Szepesi György Bárzenész...
Kilenc éve bárzenész találkozóként...
atletika-22012
Atlétika
Atlétikában nyáron zsúfolt a...
borkultura-es-borgasztronomia-kinai-diakoknak
Borkultúra és borgasztronómia kínai...
Elkezdődött a kéthetes élelmiszer...
munka-es-maganelet-egyensulya-22010
Munka és magánélet egyensúlya
2014 óta ötödször viselheti a...
felkeszules-eger-se-ozdi-kohasz-1-2
Felkészülés: Eger SE – Ózdi...
Az elmúlt héten újabb két...
emlektablat-szechenyinek
Emléktáblát Széchenyinek
Egerben az elmúlt évszázadok alatt nagyon...
keszul-a-nemzeti-mintaterv-katalogus-22007
Készül a Nemzeti Mintaterv Katalógus
Mintegy száz családi ház tervrajzát és...
ne-csak-ertekeinkre-magunkra-is-figyeljunk
Ne csak értékeinkre, magunkra is...
Nyáron legtöbben szívesen töltik...
ingyenes-vizlelohelyek-22005
Ingyenes vízlelőhelyek
Újabb nemzetközi kihívás indult –...
megujult-a-kossuth-utca-eszaki-oldala
Megújult a Kossuth utca északi oldala
A „Belvárosi terek komplex...
poket-nepszeruek-a-zsebkonyvek
POKET: Népszerűek a zsebkönyvek
A forgalmi adatok is bizonyítják a...
trilla-az-elozene-versenye-22002
Trilla – az élőzene versenye
Idén egy héten át tart a IX. Szepesi...
veteranokkal-az-ersekkertben
Veteránokkal az Érsekkertben
A Bikavér fesztiválok elmaradhatatlan...
uj-sportaggal-bovult-a-sportmuzeum-22000
Új sportággal bővült a sportmúzeum
Sakk relikviákkal bővült a Heves Megyei...
sakk-majoros-rozsa-nyerte-a-gyermekversenyt
Sakk: Majoros Rózsa nyerte a...
A felnőttek versengése, a 43. Agria...
bikaver-unnep
Bikavér Ünnep
Az Eszterházy Károly Egyetem, illetve a...
ix-szepesi-gyorgy-barzenesz-fesztival-21997
IX. Szepesi György Bárzenész...
Máté Péter-emlékesttel kezdődött a IX....
a-jo-termesert-imadkoztak-szent-donat-szobranal
A jó termésért imádkoztak Szent...
Szent Donát közbenjárását kérték a...
23-egri-bikaver-unnep
23. Egri Bikavér Ünnep
Bor- és ételkülönlegességek és...
zuzok-a-hosok-ellen
Zúzók a Hősök ellen
Július 13-án, Szombathelyen lesz a hazai...
sas-utca-meg-egy-nap-turelmet-kernek
Sas utca: még egy nap türelmet kérnek
Korábban beszámoltunk róla, hogy...
zoknikkal-bombaztak-az-egri-varat-21992
Zoknikkal bombázták az egri várat
A vár építészettörténetével és...
nagyothallok-napja-21991
Nagyothallók Napja
Vércukor- és vérnyomásméréssel,...

Találkozás a borral

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

A bor megszületik, állandóan változik, egy ideig fejlődik, s a csúcsra kerülve legjobb tulajdonságait mutatja fel, aztán egyre veszít szépségéből, értékeiből, végül megfárad, megöregszik és megszűnik bor lenni. Ez a klasszikus életciklusa.


A borok teljes illat- és ízgazdagsága, a buché négy egymásra épülő, jellegzetes aromacsoportból tevődik össze: a gyümölcsös jellegből (elsődleges aromák), az erjesztési ízekből (másodlagos aromák), az érlelési ízekből (harmadlagos aromák) és a palack buchéjából.

 

A borok változásainak alapvetően két szakasza van: a fejlődés és a hanyatlás. A kettő között helyezkedik el az idő, amikor a bor a legjobb arcát mutatja.

 

Magasabb áru hazai boraink szinte minden palackján ott a megjelölés: muzeális bor. A fogyasztó ekkor azt gondolhatja, hogy ez egy idős bor.

Bortörvényünk azt írja elő, hogy muzeális bornak kiválasztani csak igen jó évjárat termését lehet, mely külön kezelést igényel és meghatározott ideig (fajtától függően egy-két évig) fahordóban, majd palackban kell érlelni.

 

Boraink minőségében fontos szerepet játszik a termőhely, a termesztés módja, a tőkeszám, rügyterhelés, és a pincetechnika.

Van még egy fontos tényező, amelynek legalább akkora súlya van, mint az említettek bármelyikének: az időjárást az ember nem tudja befolyásolni. A nagy évjáratokban minden együtt van, bár igaz, hogy a bor jóval lassabban lesz fogyasztásra érett.

Ahhoz, hogy egy borvidéknek különleges termékei legyenek, a kedvező kései szüretelésen kívül még szerencse is kell.

 

Jó évjárat alatt minőségében jó termést értünk. A nagy mennyiséget adó, de a minőségben gyenge éveket nem soroljuk a jó évjáratok közé. Átlagosan jó évjáratok voltak hazánkban az utóbbi néhány évtizedben 1953, 1956, 1963, 1967, 1971, 1979, 1981, 1983, 1986, 1988 és 1993. Az egri borvidéken az utóbbi évtizedekből három kitűnő évjáratot emelnek ki a szakértők: 1956-ot, 1973-at, és 1979-et.



< Vissza