Ugrás a fő tartalomhoz
2024. október 05. | Aurél
Súlyos vereség a bajnoki nyitányon
A tavalyi bajnoki negyedik Veszprém...
Újranyit a vártörténeti kiállítás
A restaurálási folyamat végén járnak a...
Egerben látható először a vándorkiállítás
Vidéken Egerben látható először az az...
Megalakult Eger új közgyűlése
Megalakult az egri közgyűlés...
A szépkorúakat köszöntötték Egerben
Kultúrműsorral, kitüntetések és...
Pénteken kezdődik a 17. Nemzeti Vágta
Pénteken kezdődik a Nemzeti Vágta, melyet...
Búcsú a felújított bazilikában
Búcsúi szentmisét tartottak a...
Rendben megtörtént a polgármesteri átadás-átvételi
Október 1-jével hivatalba lépett Vágner...
Kutatók Éjszakája
Előadásokkal, illetve látványos fizikai...
Megáldották a felújított Bazilikát
A bazilika homlokzatán látható felirat...
VIII. Tarisznyavári Mulatságok a Várműhelyben
Nyolcadik alkalommal rendeztek...
Egészségmegőrzés a Országos Könyvtári Napokon
Szeptember 30-án kezdődtek az Országos...
Megkezdődött az őszi virágültetés a városban
Színes árvácskákat, százszorszépeket...
A duális képzés sikere a cél
A duális képzés sikeréért működik...
Számos elismerést kiosztottak az Időseknek
Az Idősek világnapja alkalmából...
A legszebb kerteket és konyhakerteket díjazták
Közel száz elismerést osztottak ki a...
Véradást szervezett a Szent István Rádió
Kilencedik alkalommal szervezett véradást...
Egészségmegőrző konferenciára érkeztek a cukorbetegek
Az ország minden részéből és a határon...
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettel
Mostantól hivatalosan is együttműködik...
XIX. Eger Civil Ünnepe
Mintegy 40 szervezet mutatkozott be...
Szombaton áldják meg a Bazilikát
Szombaton tartják a Egri Bazilika...
Fergeteges hangulat
Fegyencedzés, táncbemutatók, exatlon...
Gyümölcsöt és tejterméket osztanak
Már 14. éve tart az iskolagyümölcs és...
Rendhagyó: szeptemberben véget ér a szüret
Szeptemberben véget érhet a szüret az...
Császár Zoltán elbúcsúzott
"26 évet töltöttem szeretett városom...
Közlekedésbiztonság és munkavédelem
Baleset-megelőzéssel és közlekedéssel...
Gárdonyban kikapott az Eszterházy SC
Első idegenbeli bajnokiját játszotta...
XIII. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál
A közönséget is bevonják a szervezők az...
Szemléletformáló nap
Óvodás korú, ép és értelmi fogyatékos...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!