Ugrás a fő tartalomhoz
2023. szeptember 26. | Jusztina
Október 6.- Emlékezzünk közösen az aradi vértanúkra
Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata a...
Újabb bábszínházi siker a Szabadkai Fesztiválon
A Moll tündér álma tavalyi sikere után a...
Európai Autómentes Nap
Fegyencedzéssel, extrém sportbemutatóval,...
650 egri diák bizonyította
Idén is megrendezte a Dobó István...
Kutatók éjszakája 2023
Tudományos előadások, látványos...
26. Barokk Futóparádé
26. alkalommal rendezte meg a Barokk...
Együtt tekertek a szívekért
A mozgás fontosságának a hirdetése volt...
„Tiszta Élvezet” Drogprevenciós Nap
Tiszta élvezet címmel tartott...
Jubileumi kiállítással ünnepel az Egri Szimfonikus
Kiállítás nyílt az Egri Szimfonikus...
Kettétört kenyér kötetbemutató a könyvtárban
Egerben is bemutatták Sziki Károly Dólya...
A rút kiskacsa a Harlekinben
A rút kiskacsa című előadással kezdik...
Európai Mobilitási Hét
Balesetmegelőzési és fenntarthatósági...
Őszi üzemre váltott az egri strand
200 ezernél is többen strandoltak idén...
Megérkeztek az új ügyeleti autók
Október elsejétől az új orvosi ügyeleti...
A mese mindenkié
Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a...
Jövő héten indul a XII. Egri Stúdiószínházi
Hagyományosan a GG Tánc Eger Egri...
Az áram- és földgázdíjakról döntöttek
Rendkívüli ülésen vita nélkül...
Bringás reggeli a városban
Ismét reggelivel várták a...
Élménykönyvtár a Bródyban
Élménykönyvtár: Áramlatok címmel...
XXVIII. Eger Civil Ünnepe
Huszonnyolcadik alkalommal rendezték meg...
Aszfalt rajzverseny a fenntarthatóságért
Rajzversenyt tartottak az Európai...
Íme a legszebb kertek és konyhakertek
A Virágos Egerért verseny keretében a...
Ciróka-maróka a Harlekinben
A Ciróka-maróka című...
Szak(ma)kör 2.0
Szakmabemutatókkal, pályaválasztási...
Egri Várostörténeti Konferencia
Hosszú kihagyás után ismét tudományos...
Eventusos diákok kiállítása a Bartakovicsban
Az eventusos diákok 31. Országos...
Sokszínű programokkal várják az érdeklődőket
Változatos helyszíneken, sokszínű...
Októbertől új orvosi ügyeleti rendszer lesz
Új orvosi ügyeleti rendszer lép életbe...
Módosul a debreceni vonatok menetrendje
Pályakarbantartás miatt több helyen...
Elrajtolt az Országos Víziközmű Szerelőverseny
Idén az egri várban rendezték meg az...

A Bikavér-készítés szabályai

Létrehozva: 2012. december 29.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Az Egri Bikavérrel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a mai vörösbor-készítési irányzatok közül a bordói, vagy a burgundi típushoz tartozik-e?


A bordói stílusú borok alapanyaga a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a merlot. Ezek a borok rendkívül testesek, mély színűek, hosszú héjonerjesztésben és fahordós érlelésben részesülnek.

A Burgundiában készített borok alapfajtája a Pinot noir és a Gamay noir, de odatartozhatna a Kékfrankos, a Kékoportó, vagy a Blauburger is: ezek a borok savasabbak, illatosabbak, és több gyümölcskaraktert őriznek.

Az eddigi házasítási kísérletek azt bizonyítják, hogy nem szabad az egyes fajtacsoportokat elkülönítve felhasználni, vagyis az Egri Bikavér készítőinek nem kell egy irányzathoz sem csatlakozniuk. A bírálatokon azok a Bikavérek szerepeltek a legjobban, amelyek négy-öt fajta borából készültek, új, teljesebb ízvilág alakult ki bennük.

 

1991-től munkálkodnak az Egri Szőlő-és Bortermelők Egyesületében az Egri Bikavér meghatározásán. A többéves eszmecsere, kutatóintézeti kísérletek és az eredetvédelem kiépítése során szerzett tapasztalatok segítettek abban, hogy az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

 

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért. További előírás s legalább egy évig tartó fahordós érlelés, valamint a borvidéken kívül palackozott forgalmazás.

 

Csak azok a borok kerülhetnek az Országos Borminősítő Bizottság elé, amelyeket egy egri, vizsgázott borbírákból álló bizottság előzetesen elfogadott. A jövőben a védett eredetű Egri Bikavér borokat francia mintára három minőségi kategóriába sorolják a termőhely, a fajták és az alkalmazott szőlőtermesztési és borászati technológia alapján.

 

Az első és második osztályba sorolt borok készítői meghatározott termelőhelyeken és kevesebb fajtával fognak dolgozni, ami minden bizonnyal egységesebb arculathoz vezet majd, a termelők egyéniségének megtartása mellett. 

 

A Bikavér Szabályzat betartása csak az alapvető feltétele a bor készítésének!



< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!