Ugrás a fő tartalomhoz
2024. július 22. | Magdolna

2014. első negyedévének adóbevételi adatai

Létrehozva: 2014. április 10.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02. eger 

Magyarország önkormányzatainak gazdasági alapjait, a kötelező és vállalt feladatainak ellátásának forrását továbbra is a saját bevételek jelentik. Nincs ez másként Eger Megyei Jogú Város 2014. évi költségvetésében sem, hiszen az adózóktól elvárt adóbefizetések adják a saját bevételek meghatározó 71%-át.A megyeszékhely működése szempontjából alapvető és meghatározó forrás a helyi adókból és a gépjárműadóból származó bevétel. Az adók egy részének befizetésére szolgáló időpont 2014. március 17-ével lejárt, így számot lehet vetni a teljesítési mutatókra és egyes gazdasági folyamatokra.


Az önkormányzati adóhatóság adónemenként 64.709 „adótárgy" (ingatlan, gépjármű, vállalkozás stb.) és adó fajtánként 41.730 adózó ügyét kezeli. Egyes adók, díjak esetében központi egységes szabályozás alapján (pl.: gépjárműadó, köztartozások behajtása, eljárási illetékek fizetése stb.) történik az adóztatás, míg mások esetében (pl.: helyi adók) törvények mellett helyi rendeletek is szabályozzák az adók nagyságát, mértékét, kedvezményeit.         

 

A megye gazdaságában Egernek kiemelkedő prioritása van. Heves megyében lévő aktív vállalkozások (22.406) 30%-a (6.689) működik Egerben. A megyében gazdasági tevékenységet folytató 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások 50%-a[1] is a városunkban folytatja tevékenységét, munkát adva az itt élőknek.

 

A 2014-es évre Eger Közgyűlése nem emelte a helyi adókat és nem szűkítette az önkormányzati adókedvezményeket. Változatlan formában megmaradt - a vállalkozói körben immár 20 éve népszerű - helyi iparűzési adó 2%-os felajánlásának lehetősége is. A tavalyi évben az egri polgároknak már nem kellett talajterhelési díjat fizetniük, 2014. január 1-jétől pedig a magánszemélyek telekadóját is eltöröltük.

 

A jövőben is fenntartjuk az iparűzési adóban az 50%-os adókedvezményt, melyet a törvényben meghatározott keretek között vehetnek igénybe az Egerben működő vállalkozások. Ez a helyi adókedvezmény az vállalkozások 65%-át (több mint 4.500 vállalkozás) érinti.

 

Az építményadóban nem hárítjuk a lakosságra a kötelező feladatok finanszírozásának terhét. Önkormányzatunk kiemelkedően magas kedvezményt ad a lakások után járó közterhekből, ezáltal az egriek 131 millió forintnyi közteher megfizetése alól mentesülnek. A lakásokra érvényes, differenciált adómértékeink mindössze a törvényben meghatározott felső határ 2,2%-4,4%-8,8%-áig terjednek.

 

Összességében 2014. évre 3.628 millió forint önkormányzati adóbevétellel számol Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata.

 

A 2014-es adóév első három hónapjában a tervezett adóbevételek 42,7%-a folyt be az önkormányzat számláira, ez nagyjából megegyezik a tavalyi évi adatokkal. A gazdálkodók fizették az adók 86,6%-át.

 

A vagyoni típusú helyi adók 43,2%-ban, a helyi iparűzési adó, adóelőlegek 44%-ban, a gépjárműadó 44,4%-ban teljesült. Az idegenforgalmi adóban 4 millió forinttal nagyobb bevétel folyt be, mint az előző év hasonló időszakában.  

 

2012. évtől az Egerben bejegyzett gépjárművek száma ismét folyamatos emelkedést mutat, jelenleg az önkormányzat több mint 16 ezer jármű adóztatását végzi.

 

Forrás: Eger MJV PH. Adó Iroda

 

A teljesülési mutatók alapján az iparűzési adóelőleg és hátralék befizetések adják a bevételek 68,2%-át, a vagyoni típusú adók pedig az összes önkormányzatot megillető bevétel 26,1%-át tették ki. A gépjárműadó bevétel alig haladja meg a bevételek 3,8%-át, ennek az az oka, hogy a befolyó bevétel 60%-a már az állami költségvetést illeti meg.      

 

 

 

Forrás: Eger MJV PH. Adó Iroda

[1] Forrás: HKIK.< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!