Ugrás a fő tartalomhoz
2022. május 26. | Fülöp
Eger.hu

2022. évi iparűzési adóbevallási nyomtatvány

Létrehozva: 2022. január 11.  |  Utoljára frissítve: 2022. január 11.

Elérhető a NAV honlapján a 2022. évtől megváltozott helyi iparűzési adóbevallási nyomtatvány


A 22HIPAK jelű helyi iparűzési adóbevallás nyomtatványban az előző évi bevalláshoz képest több jelentős változás is történt, mely mind a nyomtatvány struktúráját, mind pedig a működését is érinti.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a 22HIPA bevallás itt érhető el

 

A 22HIPAK kitöltési útmutatója honlapunkon is elérhető: ITT

 

2022. adóévtől kezdődően a 22HIPAK nyomtatvány bevezetésével az adózók minden érintett önkormányzat vonatkozásában egy kötegelt nyomtatványon vallják be az iparűzési adót.

 

22HIPAK nevű bevallási nyomtatványt azoknak kell benyújtaniuk, akik/amelyek az iparűzési adó alanyának minősülnek és a székhelyük, telephelyük szerinti települési, megyei önkormányzat az iparűzési adót bevezette.

 

Az adózó a helyi iparűzési adóról szóló adóbevallási kötelezettségét – ideértve bármely korábbi évre vonatkozó bevallását is – az állami adóhatóságon keresztül elektronikus úton, az általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program használatával teljesítheti.

 

A 2022. évre vonatkozó nyomtatvány kötegelt változatban érhető el, így adózónként és adóévenként egy bevallás benyújtására van szükség, minden telephelyre külön M lap beadásával.

 

Az önellenőrzéseket ezentúl nem a nyomtatvány fő lapján, hanem az adott önkormányzat „M" lapján lehet jelölni, ugyanígy az ismételt önellenőrzéseket is.

 

Az önkormányzati adóhatóságunknál már jó ideje, minden helyi adóügy online is intézhető, amihez a magánszemélyeknek mindössze KAÜ-azonosításra van szükségük (ügyfélkapus regisztráció, e-személyi igazolvány). Részletes tájékoztatás a honlapunkon az e-ügyintézésről itt találhatnak az érdeklődő magánszemélyek. Honlapunkon további részletekről is tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Jogszabályok: Jogszabályokról ide kattintva olvashatnak.
Tájékoztatók: Tájékoztatókat itt találják a honlapon.

 

Köszönjük, hogy adókötelezettségek betartásával és adófizetéseikkel hozzájárulnak Eger Megyei Jogú Város fejlődéséhez.

 

Eger, 2022. január 11.


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza
ESBA