Ugrás a fő tartalomhoz
2022. május 26. | Fülöp
Eger.hu

Adatszolgáltatás vendégforgalmi adatokról

Létrehozva: 2022. január 03.  |  Utoljára frissítve: 2022. január 03.

Adatszolgáltatási kötelezettség magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek részére


Tájékoztatjuk a Tisztelt szálláshely-szolgáltatókat, hogy az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program kötelező adatszolgáltatásiról szóló 388/2017. (XII.13.) Korm. rendelet (továbbiakban: OSAP Korm. rendelet) rendelkezései alapján a magánszálláshelyet , valamint az egyéb szálláshelyet üzemeltető szálláshely-szolgáltató – a korábbi évek gyakorlata szerint – továbbra is köteles az adott naptári évre vonatkozóan a tárgyévet követő év, azaz 2022. január hó 31. napjáig a jegyzőnek írásban adatot szolgáltatni a kapacitás és vendégforgalmi adatairól.

 

magánszálláshely: az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás vagy üdülő, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzátartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat.
egyéb szálláshely: nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített épületben, de szálláshely-szolgáltatási céllal és nem magánszemély vagy nem egyéni vállalkozó által hasznosított, önálló rendeltetési egységet képező épületrész, ahol az egy szobában található ágyak külön-külön is hasznosításra kerülhetnek, illetve a szobák száma legfeljebb huszonöt, és az ágyak száma legfeljebb száz.

 

A vendégforgalmi adatokat összesítve, magyarországi lakóhellyel rendelkező és magyarországi lakóhellyel nem rendelkező vendégek szerinti bontásban kell közölni. Az adatszolgáltatás személyes adatokat nem tartalmazhat.

 

A jegyző a részére szolgáltatott adatokat statisztikai célokra a Központi Statisztikai Hivatal rendelkezésére bocsátja.

A fentiek alapján kérjük, hogy adatszolgáltatási kötelezettségét a 2021. évre vonatkozó adatokkal legkésőbb 2022. január 31. napjáig teljesíteni szíveskedjen!

 

Amennyiben a szálláshely-szolgáltató adószámos magánszemély, úgy adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítheti „papír alapon" (postai úton vagy személyesen ügyfélszolgálatunkon), illetve az Elektronikus Önkormányzat Portálon https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap  vagy az ePapír felületen elektronikus úton. A fennálló veszélyhelyzetre tekintettel – a személyes távolságtartás elősegítése érdekében – lehetőséget biztosítunk az adatlap e-mail üzenet formájában történő befogadására is ( szallashely@ph.eger.hu  ).

 

A gazdálkodók (egyéni vállalkozók, cégek stb.) számára kötelező az elektronikus ügyintézés, ennek megfelelően adatszolgáltatásukat az Elektronikus Önkormányzat Portálon https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap  vagy az ePapír felületen elektronikus úton nyújthatják be.

 

Az adatszolgáltatás teljesítésére szolgáló űrlap (xlsx) letölthető (*) Eger város a http://varos.eger.hu  alábbi internetes elérhetőségről:

www.eger.hu/hu/adougyek/szallashely-ugyintezes/nyomtatvanyok-letoltese

 

Az E-Önkormányzat Portálon https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap keresztül történő adatszolgáltatás az „ADATSZOLGÁLTATÁS AZ ÜZLETI CÉLÚ EGYÉB SZÁLLÁSHELYRŐL" elnevezésű, „ASP-IPAR001" számú nyomtatvány benyújtásával lehetséges.

 

Amennyiben a szálláshely-szolgáltató több szálláshelyen is végzi tevékenységét, úgy valamennyi szálláshelyéről külön bontásban kell teljesítenie az adatszolgáltatást!

 

Az adatszolgáltatás teljesítésére az a szálláshely-szolgáltató is köteles, aki 2021. évben kezdte vagy szüntette meg szálláshely-szolgáltatási tevékenységét!

 

Tájékoztatjuk arról is, hogy a változásokról folyamatosan frissülő információkat a város honlapján https://www.eger.hu/hu/adougyek  találhatnak az érdeklődők!

 

Köszönjük szíves együttműködésüket.

 

Eger, 2022. január 03.

 

Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Adóiroda< Vissza
ESBA