Ugrás a fő tartalomhoz
2022. május 26. | Fülöp
Eger.hu

Adókedvezmény igénybevétele építményadóban

Létrehozva: 2022. január 14.  |  Utoljára frissítve: 2022. január 14.

Kérjük, figyeljen arra is, hogy helyi adókedvezményt úgy tud igénybe venni, ha azt építményadóban az előírt űrlapon bejelenti /adatbejelentés/


A 2022. január 1-jei állapotnak megfelelően azon adóalanyok/tulajdonosok/haszonélvezőknek számára, akiknek az építményükkel kapcsolatosan bármilyen adóztatást érintő változás történt a 2021. évben, arról 2022. január 17-ig adatbejelentést kell teljesíteniük az önkormányzati adóhatóság felé. Mivel az adónem ún. „kivetéses" jellegű vagyoni típusú helyi adó, így az adó alanya az adatbejelentő lap benyújtásával jelenti be, változtatja, illetve szünteti meg az adókötelezettségét.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az építményekre kiterjedő építményadóról 60/2012. (XI. 29.) számú önkormányzati rendeletének 5.§-a tartalmaz erre vonatkozóan szabályozást. A rendeletet itt tekintheti meg.

 

Ilyen egri helyi építményadó kedvezmények lehetnek:

 

Lakások után 50%-os adókedvezmény az építményadóban

 

Bel- és külterületen lévő lakás céljára szolgáló építmény után, ha az adóalany /tulajdonos, haszonélvező/ az adóév első napján /2022. január 1./ azt ténylegesen (életvitelszerűen) lakóhelyként használja -. figyelemmel a lakcímet igazoló hatósági igazolvány adataira is – adatbejelentése alapján adókedvezményre jogosult.

 

Lakások után 100%-os adókedvezmény az építményadóban

 

Az egy háztartásban három vagy több gyermeket nevelő magánszemély /tulajdonos, haszonélvező/ a bel- és külterületen lévő lakás céljára szolgáló építmény után, ha az adóév első napján /2022. január 1./ azt ténylegesen (életvitelszerűen) lakóhelyként használja - figyelemmel a lakcímet igazoló hatósági igazolvány adataira is - adatbejelentése alapján adókedvezményre jogosult.

 

Az öregségi nyugdíjra, rehabilitációs ellátásra, rokkantsági ellátásra jogosult magánszemély, illetve a megváltozott munkaképességű személy a bel- és külterületen lévő lakás céljára szolgáló építmény után, ha az adóalany az adóév első napján /2022. január 1./ azt ténylegesen (életvitelszerűen) lakóhelyként használja - figyelemmel a lakcímet igazoló hatósági igazolvány adataira is - adatbejelentése alapján adókedvezményre jogosult.

 

Az említett adókedvezményre jogosult adóalany /tulajdonos, haszonélvező/ a kedvezménnyel kapcsolatos változásokat, a változást követő év január 15. napjáig, azaz idén 2022. január 15-ig jelenti be az önkormányzati adóhatóságnál.

 

A helyi építményadó kedvezmény adatbejelentés benyújtása mellett érvényesíthető. Az adatbejelentés benyújtásakor a gyermekkedvezményre való jogosultságot, az öregségi nyugdíjjogosultságot, a rehabilitációs ellátásra, rokkantsági ellátásra való jogosultságot, a megváltozott munkaképességet igazolni kell.

 

A jelzett 100%-os adókedvezmény a harmadik gyermek megszületését követően, illetve az öregségi nyugdíjjogosultság elérését, a fogyatékossági támogatási jogosultság megnyíltát, illetve a rehabilitációs, vagy a rokkantsági ellátásra való jogosultság évét követő adóév első napjától érvényesíthető.

 

Egyszerűsített adatbejelentés megtétele

 

Ha Ön jogosult az fent felsorolt 100%-os adókedvezményre és a lakás után 2022-ig adózott, úgy az adatbejelentés egyszerűsített formában is megteheti. Ennek elérhetőségét honlapunkon itt találja:
www.eger.hu  => Adóügyek => Építményadó => EGER2231+ - építményadó adatbejelentő nyugdíjas kedvezmény utólagos igénybevételéhez

 

Általános adatbejelentés megtételének lehetőségei

 

Ha Ön jogosult az fent felsorolt 100%-os adókedvezményre és a lakás után 2022-ig nem adózott, úgy az adatbejelentés megteheti az Elektronikus Önkormányzati Portálon is. Fontos azt is tudni, hogy bejelentkezés nélkül csak megnyithatja, kitöltheti és elmentheti az űrlapot, illetve kinyomtathatja, de a beküldés ebben a formában nem lehetséges.

 

1.) Elektronikus Önkormányzati Portál

 

Az online ügyintézéshez szükséges a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztüli azonosítás. A Portálon / https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap / az adóbevallási, adatbejelentési információk menüpontban lehetősége nyílik arra, hogy Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatnál, a nyilvántartott helyi építményadó adatbejelentéseit lekérdezze, illetve megtegye.

 

Ügyintézés bejelentkezéssel => Ügyfélkapu => EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA => Ügyindítás => Ágazat (Adóügy) => Ügytípus (Építményadó) => az építményadó adatbejelentésének megtételére az „Adatbejelentés az épület, épületrész utáni építményadóról" nyomtatvány szolgál.

 

2.) Magyarorszag.hu

 

Intézheti ügyeit az új, letisztult MO.hu felületen is. www.magyarorszag.hu  => ÖNKORMÁNYZAT => EGER => EGER – ÉPÍTMÉNYADÓ => Ügyintézés indítása mezőre kattintva is.

 

3.) Eger a Te történeted honlap www.eger.hu

 

Az űrlap kitöltését honlapunkon is megkezdheti: www.eger.hu => Adóügyek => Építményadó => Építményadó adatbejelentő lap /EGER2231/

 

További részletekről Bővebben itt olvashatnak az érdeklődők. Köszönjük, hogy adókötelezettségek betartásával és adófizetéseikkel hozzájárulnak Eger Megyei Jogú Város fejlődéséhez.

 

Eger, 2022. január 14.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza
ESBA