Ugrás a fő tartalomhoz
2023. június 08. | Medárd

December havi idegenforgalmi adókötelezettség

Létrehozva: 2022. január 04.  |  Utoljára frissítve: 2022. január 04.

2021. december havi idegenforgalmi adó bevallási és adó befizetési határideje 2022. január 17-i napon lejár


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága tájékoztatja az adóbeszedésre kötelezett szállásadókat, szálláshely üzemeltetőket, hogy az adóbeszedésre kötelezettnek az idegenforgalmi adóról a tárgyhónapot követő hónap tizenötödik napjáig kell adóbevallást benyújtania.

 

/Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (továbbiakban: Art.) 2. mellékletének II. rész A) pont 3. alpontja/

 

A szálláshely üzemeltető az Elektronikus Önkormányzati Portálról https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap  tudja az idegenforgalmi havi adóbevallás megtételét indítani.

 

A 2021. december havi idegenforgalmi adóbevallás benyújtási és a beszedett idegenforgalmi adó befizetési határidő 2022. január 17-i nappal jár le!

 

2021. évtől a havi idegenforgalmi adóbevallás megtételére - a Portálra belépve az „ÁGAZAT" (Adóügy) „ÜGYTÍPUS" (Idegenforgalmi adó) lehetőség kiválasztását követően - az „ADÓBEVALLÁS AZ IDEGENFORGALMI ADÓRÓL (2021.01.01-TŐL)" nyomtatvány szolgál. A bevallás elektronikus beküldésre és papír alapú nyomtatásra is alkalmas.

 

Az elektronikus ügyintézésre kötelezett adózók, adóbeszedők (gazdálkodók, egyéni vállalkozók) az adóbevallást kötelesek - a már ismert módon - elektronikus úton benyújtani. Papír alapú bevallási nyomtatványt csak olyan magánszemélyek nyújthatják be, akik nem minősülnek egyéni vállalkozónak.

 

Az Art. 58.§ (1) bekezdése értelmében a beszedett adót az adóbeszedésre kötelezett fizeti meg. A Htv. alapján a fizetendő adót a szálláshely ellenérték fejében történő átengedése esetén a szállásdíjjal együtt a szállásadó, a szálláshely vagy bármely más ingatlan ingyenesen történő átengedése esetén a szálláshellyel, ingatlannal rendelkezni jogosult az ott-tartózkodás utolsó napján szedi be. A Htv. előírja, hogy a beszedésre kötelezett személy az idegenforgalmi adót akkor is köteles befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.

 

A beszedett idegenforgalmi adót Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának Tartózkodási Idő Utáni Idegenforgalmi Adó Beszedési Számlájára /12033007-00102883-02000002/ a beszedést követő hó 15. napjáig kell az adó beszedőjének megfizetni.

 

Az Elektronikus Önkormányzati Portálról az „ADÓK, DÍJAK és ILLETÉKEK" befizetése linkre kattintva az adózó az EFER rendszeren keresztül adófizetést is teljesíthet. A szolgáltatás használatával lehetősége nyílik arra, hogy Eger Megyei Jogú Város önkormányzat felé az adó- és illetékfizetési kötelezettségét elektronikus úton teljesítse.

 

Tájékoztatjuk, hogy az idegenforgalmi adót az adó beszedője abban - Magyar Nemzeti Bank által jegyzett – külföldi pénznemben is beszedheti, amelyben a szállásdíj megfizetését lehetővé teszi. A beszedésre kötelezett az adó összegének külföldi pénznemben való megállapításakor és az adónak az önkormányzati adóhatóság számára forintban való befizetésekor a Magyar Nemzeti Bank hivatalos – az adóévet megelőző év utolsó napján érvényes – devizaárfolyamát veszi alapul.

 

Tájékoztatjuk arról is, hogy idén 2022. évre nem változik az IFA mértéke! Helyi adóügyekről további részletes információkat honlapunkon ITT találnak! / www.eger.hu   ADÓÜGYEK menüpontban/

 

Köszönjük, hogy adókötelezettségek betartásával hozzájárul Eger Megyei Jogú Város fejlődéséhez.

 

Eger, 2022. január 04.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!