Ugrás a fő tartalomhoz
2023. március 29. | Auguszta

Építményadó

Létrehozva: 2023. január 24.  |  Utoljára frissítve: 2023. január 24.

Építmények 2023. évi helyi adóztatása Egerben, az adatbejelentések feldolgozását követően, az érintettek a tárhelyekre vagy lakcímekre postázott határozatban értesülnek adófizetési kötelezettségeikről


Az épület, épületrész utáni építményadó, az épülettel be nem épített terület utáni telekadó, valamint a magánszemély kommunális adója jelenti a magyar helyi adórendszerben az ún. tárgyi adókat. A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben (a továbbiakban: Htv.) való besorolásukat tekintve az előbbi két adónem az ún. vagyoni típusú, az utóbbi a kommunális jellegű adók közé tartozik, míg jellegüket tekintve valamennyi helyi adónem a tárgyi adónemek körébe tartoznak. Egerben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben (a továbbiakban: Htv.), valamint Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az építményekre kiterjedő építményadóról szóló 60/2012. (XI. 29.) számú önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Ör.) értelmében adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész. Jelenleg az építményadóban adóztatott adótárgyak száma közel 43 ezer.

 

A 2022. évben bekövetkezett változásokról az érintetteknek adatbejelentést kell tenniük 2023. január 15-ig az önkormányzati adóhatóság felé. Ennek részleteiről honlapunkon https://www.eger.hu/fooldal  olvashattak az érdeklődők.

 

Fontos volt azzal is tisztában lenni, hogy önmagában az ingatlan nyilvántartásban történő változás átvezetés nem elegendő és nem helyettesíti az adatbejelentést. Mivel az adónem ún. „kivetéses" jellegű vagyoni típusú helyi adó, így az adó alanya az adatbejelentő lap benyújtásával jelenti be, változtatja, illetve szünteti meg az adókötelezettségét.

 

Az adatbejelentési adatai alapján – annak feldolgozását követően - az önkormányzati adóhatóság határozatban állapítja meg a fizetendő építményadót, tehát az adózónak nem magának kell kiszámítani.

 

Nem kell újabb adatbejelentést benyújtani mindaddig, ameddig az adóalany körülményeiben, az adó tárgyában (épületrész) nem következik be adókötelezettséget érintő változás.

 

Az adó alapja - továbbra is - az önkormányzat döntésétől függően az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete. A részletszabályokat, az adómértéket és helyi önkormányzati adókedvezmény szabályait a Htv. ( https://eger.hu/public/uploads/htv-2023-1990-evi-c-tv_63847c378d5a5.pdf ) és az ÖR ( https://eger.hu/public/uploads/60-2012-xi-29-or-az-epitmenyadorol-egyseges-szerkezetben-2023_6384768918db6.pdf )  tartalmazza.

 

Köszönjük szíves közreműködését.

 

Eger, 2023. január hó.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!
Fejlesztési projektek