Ugrás a fő tartalomhoz
2024. június 21. | Alajos

Hipa befizetése devizában

Létrehozva: 2022. szeptember 28.  |  Utoljára frissítve: 2022. szeptember 28.

Az adózók 2023. év január 1-jétől a helyi iparűzési adót euróban vagy amerikai dollár devizanemben is megfizethetik


Megjelent a 366/2022. (IX. 26.) számú Korm. rendelete a helyi iparűzési adó devizában történő megfizetéséről. Az új szabály egyszerűsítést hozhat azoknak a cégeknek, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be. A befizetés lehetősége minden cég számára rendelkezésre áll majd. A Magyar Közlönyben megjelent Korm. rendelet, megkönnyíti az egyébként önkormányzatok felé teljesítendő iparűzési adó befizetését. Eszerint ezt a helyi adót 2023. január 1-jétől kezdve már nemcsak forintban, hanem dollárban és euróban is be lehet fizetni, ez elsősorban a cégek számára jelent könnyítést.

 

Az adózó 2023. január 1. napjától esedékessé váló helyi iparűzési adóelőleg és helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségét a Magyar Államkincstár által a helyi iparűzési adót bevezetett önkormányzat, részére e célból euró vagy amerikai dollár devizanemben történő adófizetésre nyitott számlára történő átutalással is teljesítheti. (Ha ismerté válnak a jelzett új számlaszámokat, úgy ezt honlapunkon https://www.eger.hu/hu/adougyek/szamlaszamok közzé tesszük.)

 

A Magyar Államkincstár a fizetési kötelezettség teljesítésére számlájára utalt euró- vagy amerikaidollár-összegnek a Magyar Nemzeti Bankhoz, mint a Magyar Államkincstár számlavezető bankjához történő beérkezésekor érvényes árfolyamon számított és a Magyar Nemzeti Bank mindenkor hatályos Általános Üzleti Feltételeiben foglaltak szerint a Magyar Államkincstár számláján jóváírt forintösszegét haladéktalanul átutalja az önkormányzat helyi iparűzési adóbeszedési számlájára.

 

Az önkormányzati adóhatóság az adózó adószámláján a Magyar Államkincstár által helyi iparűzési adóbeszedési számlájára átutalt összeget tünteti fel majd befizetésként. Az iparűzési adó megfizetésének napja az önkormányzat helyi iparűzési adó befizetésére szolgáló beszedési számláján való jóváírás napja, azaz az ilyen jellegű utalást célszerű majd néhány nappal hamarabb indítani!

 

Az önkormányzati adóhatóság az adószámlán nyilvántartott adatokról előállított kivonaton, valamint az adószámla tételes adatainak elektronikus lekérdezése során feltünteti az euróban vagy amerikai dollárban teljesített befizetés összegét, devizanemét, valamint az árfolyamot és az elszámolt forintösszeget.

 

/A forintban történő adófizetést továbbra is Eger MJV. Önkormányzat Helyi iparűzési adó beszedési számla 12033007-00102883-02200006 javára kell teljesíteni./

 

Eger, 2022. szeptember hó

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!