2021. május 14. | Bonifác
Eger.hu

Iparűzési adóbevallás

Létrehozva: 2021. április 14.  |  Utoljára frissítve: 2021. április 14.

Adótartozás esetében előnyös lehet a 2020. évi helyi iparűzési adóbevallás 2021. május 31-e előtti benyújtása


Javasoljuk egyéni vállalkozóknak, hogy amennyiben ismertek az iparűzési bevallás elkészítéshez szükséges adatok, úgy azt mielőbb nyújtsák be, hiszen így ismerté válhatnak az esetleges túlfizetéseik, amik csökkenthetik idei már esedékes iparűzési előlegfizetési kötelezettségeiket!

 

A NAV felé a KATA bevallások határideje lejárt, így amennyiben a vállalkozó a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) szerinti tételes átalányadóra a helyi iparűzési adó tekintetében nem jelentkeztek be, helyi iparűzési adóbevallást is minden évben be kell nyújtani az önkormányzatunk felé.

 

Egyéni vállalkozóknak a 2020. évi HIPA esetleges adóelőleg különbözet megfizetési határideje - a bevallás benyújtásától függetlenül - 2021. május 31-ig esedékes, így ha az iparűzési adóbevallást határidő előtt benyújtják (pl.: 2021. április 15-én) az esetleges adóelőleg különbözetet, akkor is elegendő 2021. május 31-ig megfizetni.

 

2021. évtől az iparűzési adóalanyok kizárólag az állami adóhatóságon keresztül kötelesek benyújtani helyi iparűzésiadó-bevallásukat. /LÁSD ITT/ Ez évtől az állandó jellegű iparűzési tevékenységhez kapcsolódó, helyi iparűzési adóról szóló bevallást /20HIPA/ a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell benyújtani elektronikusan.

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az aktuális napi adószámla egyenlegeiket az Elektronikus Önkormányzati Portálról belépve https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap  a nap 24 órájában az arra jogosultak lekérdezhetik és ellenőrizhetik esedékes tartozásuk vagy túlfizetésük nagyságát.

 

További részletekről honlapunkon itt olvashatnak! 

 

Köszönjük, hogy adókötelezettségek betartásával és adófizetéseikkel hozzájárulnak Eger Megyei Jogú Város fejlődéséhez.

 

Eger, 2021. április 14.


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza