Ugrás a fő tartalomhoz
2022. május 26. | Fülöp
Eger.hu

Jegybanki alapkamat változása

Létrehozva: 2021. december 15.  |  Utoljára frissítve: 2021. december 15.

Tájékoztató a jegybanki alapkamat változásáról


Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2021. december 14-i ülésén a jegybanki alapkamat mértékét 2,10 %-ról 30 bázisponttal emelte, és 2021. december 15-i hatállyal 2,40 % mértékben határozta meg.

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a változás az ASP Adó rendszerben átvezetésre került, így a pótlékszámítás ennek megfelelően történik.

 

Art
206. § [A késedelmi pótlék fizetési kötelezettség]


(1) Az adó késedelmes megfizetése esetén az esedékesség napját követő naptól, mint kezdőnaptól, a költségvetési támogatásnak az esedékesség előtt történő igénybevétele esetén az esedékesség napjáig késedelmi pótlékot kell fizetni.
A késedelmi pótlék - az adóhatósági megállapítás kivételével - a késedelem napján végrehajtható.


207. § [A késedelmi pótlék felszámítása és előírása]


(1) Az adóhatóság külön döntés meghozatala nélkül, illetve az adóhiányt megállapító határozatban felszámítja, és az adószámlán előírja a késedelmi pótlékot.


208. § [A késedelmi pótlék alapja]


(1) A késedelmi pótlék alapját adónként és költségvetési támogatásonként külön-külön kell figyelembe venni, kivéve, ha azokat egy számlán tartják nyilván.


209. § [A késedelmi pótlék mértéke]


(1) A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a késedelem, illetve az esedékesség előtti igénybevétel (felszámítás) időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének háromszázhatvanötöd része.
(2) A késedelmi pótlék napi mértékét három tizedesjegy pontossággal, a további tizedeseket elhagyva kell megállapítani.

 

Eger, 2021. december 15.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza
ESBA