Ugrás a fő tartalomhoz
2022. május 26. | Fülöp
Eger.hu

KATA adóalanyok adókedvezménye

Létrehozva: 2022. január 14.  |  Utoljára frissítve: 2022. január 14.

Kérjük, figyeljen a KKV minőség jelölésére, ha élni kíván az önkormányzati és KKV kedvezménnyel is, amennyiben Ön KATA ADÓALANY


A kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozó vállalkozó a 2021. évi egri helyi iparűzési önkormányzati adókedvezményt legkésőbb 2022. január 17-ig a NAV-hoz benyújtott helyi iparűzési adóbevallás benyújtásával veheti igénybe!

 

Abban az esetben, ha a kata alanya a helyi iparűzési adóban az adóévre az adóalap tételes összegben való (egyszerűsített) megállapítását választotta, akkor főszabály szerint hipa bevallás-benyújtási kötelezettség nem terheli.

 

Az iparűzési adóbevallás benyújtása csak lehetőség a KATA adóalanyok számára, nem kötelező érvényű, ám az önkormányzati adókedvezmény érvényesítése csak a bevallás benyújtásával lehetséges. A kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozó vállalkozó adóalany számára a helyi iparűzési adóban az 50%-os mértékű egri iparűzési adókedvezményt* úgy tudja csak igénybe venni, ha 2022. január 17-ig adóbevallást nyújt be.

 

*HIPA Ör. 5.§ (1) Azon vállalkozó, akinek a Htv. 39. § (1) bekezdés, illetőleg a 39/A. §, vagy 39/B. § alapján számított vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió forintot bevallás alapján 50%-os mértékű helyi iparűzési adókedvezményre jogosult.

 

2021. január 1-jétől az állami adó- és vámhatóságnál lehet benyújtani a helyi iparűzési adó /HIPA/ bevallásokat javításokat és önellenőrzéseket. Részletekről itt olvashatnak: NAV 21HIPA bevallásról

 

A nyomtatvány a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján https://www.nav.gov.hu/  ÁNYK formátumban érhető el. Maga az iparűzési adóbevallás feldolgozása, esetleges javítása az önkormányzati adóhatóságnál történik és az adófizetést is az önkormányzat számlájára kell változatlanul megtenni. Tájékoztatjuk, hogy az iparűzési adóbevallási nyomtatvány kizárólag elektronikus úton nyújtható be az állami adóhatósághoz. További részletekről itt olvashatnak

 

Ebben szerepeltetni és jelölni kell azt, ha Ön mikro-, kis és középvállalkozásnak minősül. E státusz meghatározásához a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (a továbbiakban: KKV törvény) szerinti KKV fogalomból kell kiindulni, azzal a különbséggel, hogy a KKV törvény 3. § (1) bekezdésének b) pontjában szereplő mérlegfőösszegre, árbevételre vonatkozó értékhatár helyett alacsonyabb küszöbértéket, 4 Mrd Ft összeget kell értékhatárnak tekinteni. Egyebekben a KKV törvény szerinti KKV mikro-, kis- és középvállalkozásra vonatkozó egyéb előírásai (pl.: létszámkritérium, partnervállalkozásokra vonatkozó összeszámítási szabály) változatlanul alkalmazandók.

 

Amennyiben, a 21HIPA nyomtatvány megfelelő helyén X-et jelöl a négyzetben, akkor kell alkalmazni azt a szabályt, miszerint a 2021. adóévben végződő adóévben a mikro-, kis- és középvállalkozás esetén az adó mértéke legfeljebb 1% lehet.

 

Ezen felül természetesen jár az önkormányzati adókedvezmény is, ha Ön ezt kifejezetten kéri és jelöli. (éves adó 12,5 ezer forint lesz, amit két egyenlő részletben kell megfizetnie) Ha elmarad a jelölés az 1%-os szabálytól eleshet.

 

HA Ön mikro-, kis és középvállalkozásnak minősül és NEM KÍVÁN helyi önkormányzati adókedvezményt igénybe venni, úgy NEM KELL bevallást adnia. A tételes adójából a KKV kedvezmény automatikusan jár, így 2021. évre 1%-kal fizetheti adóját. (éves adó 25 ezer forint lesz, amit két egyenlő részletben kell megfizetnie)

 

Tájékoztatjuk, hogy az önkormányzati adóhatóság az Ön bevallását a támogatástartalom és az összeszámítás szabályai miatt hivatalból KKV minőségben és önkormányzati adókedvezmény tekintetében nem javíthatja.

 

Köszönjük, hogy adókötelezettségek betartásával és adófizetéseikkel hozzájárulnak Eger Megyei Jogú Város fejlődéséhez.

 

Eger, 2022. január 14.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza
ESBA