2020. április 06. | Vilmos
Eger.hu

Postázásra kerültek az építményadó határozatok

Létrehozva: 2020. február 12.  |  Utoljára frissítve: 2020. február 12.

Az önkormányzati adóhatóság elkészítette és postára adta a lakások helyi építményadó mentesítéséról szóló határozatokat


2020. januári 1-jétől bővült a helyi építményadó adókedvezményeinek, mentességeinek köre, mivel Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése 2019. december 19-i ülésén elfogadta az adócsökkentést tartalmazó önkormányzati rendelet módosítást.

 

Az önkormányzati adóhatóság elkészítette és postázta azokat a határozatokat /közel 7 ezer db/, amelyekben értesíti az adózókat arról, hogy 2020. január 1-jétől – ha és amennyiben a jogszabályi feltételeknek megfelelnek – az életvitelszerűen lakóhelyül szolgáló lakás után Egerben nem terheli építményadó fizetési kötelezettség.

 

Azon adózók, akik 2019. december 31-ig jogosultak voltak építményadó kedvezményre a lakások után - változatlan tényállás esetében - az önkormányzati adóhatóságtól automatikusan megkapják az adókedvezményről adómentességre váltó határozatokat, így az érintetteknek - ezen lakások után - 2020. március 15-ig már nem kell építményadó fizetési kötelezettséget teljesíteniük.

 

A 2020. évben beérkezett és érkező adatbejelentések, változásbejelentések feldolgozása folyamatos, így ezekről külön egyedileg kapnak határozatot az adózók.

 

2020. évtől az életvitelszerűen lakóhelyül szolgáló lakás után 100%-os helyi adókedvezményt kaphatnak az öregségi nyugdíjra, rehabilitációs ellátásra, rokkantsági ellátásra jogosult, valamint a három vagy több gyermeket nevelő magánszemélyek. Az adómentességre való jogosultság a harmadik gyermek megszületését követően, illetve az öregségi nyugdíjjogosultság elérését, a fogyatékossági támogatási jogosultság megnyíltát, illetve a rehabilitációs, vagy a rokkantsági ellátásra való jogosultság évét követő adóév első napjától érvényesíthető.

 

A magánszemélyek többnyire postai úton - tértivevényes levél keretében - kapnak információt az adóhatósági döntésről. Az egyéni vállalkozók és azon magánszemélyek, akik elektronikus kapcsolattartást jelöltek, részükre elektronikusan a tárhelyekre kerül kiküldésre a mentesítő határozat.

 

Az önkormányzati adóhatóság jogszabályban előírt kötelezettsége, hogy a határozatot tértivevényes levél útján kézbesítse, hiszen a véglegessé válás feltétele a határozat átvétele. Ebben kérjük szíves megértésüket és türelmüket!

 

Részletekről honlapunkon https://www.eger.hu/hu/adougyek  tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Eger, 2020. február hó

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza