2020. április 06. | Vilmos
Eger.hu

Reklámhordozók adatbejelentésével kapcsolatos teendők

Létrehozva: 2020. január 14.  |  Utoljára frissítve: 2020. január 14.

Eger Megyei Jogú Város illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozó 2018. január 1-jétől adóköteles adótárgy.


A köztudatban reklámhordozónak minősülő adótárgy - a teljesség igénye nélkül - az óriásplakát, hirdető oszlop, utcabútorok, CityLight vagy CityBoard formátumú eszköz, hirdetőtábla, információs vitrin, molinó, megállító tábla és minden olyan tárgy, eszköz, berendezés, ami gazdasági reklámot tartalmaz stb.

 

2020. január 15. napja adatbejelentési határidő a reklámhordozók építményadójában, ugyanis 2020. január 1-i állapotnak megfelelően azon tulajdonosoknak, akiknek a reklámhordozójával kapcsolatosan bármilyen - adóztatást is érintő - változás történt 2019. évben, úgy erről 2020. január 15-ig kell adatbejelentést teljesíteniük az önkormányzati adóhatóság felé.

 

Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozó. Az adó alanya az, aki az év első napján a reklámhordozó Polgári Törvénykönyv szerinti tulajdonosa. Az adókötelezettség az év első napján fennálló állapot (2020. január 1.) szerint keletkezik. Így, ettől az időponttól nyílik meg a bejelentés teljesítésének kötelezettsége is, azaz az adóévet megelőző évben (2019) történt változásról az adóév első napját követő 15 napon belül (2020. január 15-éig) kell bejelentési kötelezettségüknek eleget tenni az érintett adóalanyoknak.

 

Tájékoztatjuk Önöket arról is, hogy az adózóknak nem kell minden évben adóbejelentést tenniük, hanem csak abban az esetben, amikor a saját személyes adataikban vagy a reklámhordozó adataiban következik be olyan változás, ami kihat az építményadó megállapítására. Változatlan tényállás esetében az adóhatóságunk a fizetési határidő előtt adószámla útján fogja majd Önöket értesíteni (elektronikus úton).

 

A reklámhordozók helyi építményadóban történő adóztatást alapvetően a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.), valamint Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a reklámhordozók építményadóztatásáról szóló 29/2017. (XII.01.) önkormányzati rendelete, az eljárási (adatbejelentési) szabályokat az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) szabályozza.

http://www.eger.hu/hu/adougyek/jogszabalyok

 

Kérjük, szíveskedjenek leellenőrizni, hogy a változás adatbejelentését megtették-e már és ha nem, akkor a jelzett végső adatbejelentési határidőig még teljesíthetik! Ha Önök rendelkeznek ügyfélkapuval, úgy az E-önkormányzati portálon megtekinthetik adatbejelentésben érintett építményeiket és leellenőrizhetik, hogy mely építmények után teljesítenek adókötelezettséget. E-önkormányzat portál nyitólapja: https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap

 

Az adatbejelentés legegyszerűbb módja, ha az űrlap kitöltést az E-önkormányzati portálon indítják, így ennek részletéről is olvashatnak információkat. A Belügyminisztérium és a Magyar Államkincstár az E-önkormányzat portálon (korábbi nevén: Önkormányzati hivatali portál) keresztül biztosítják ügyfeleik számára az elektronikus ügyintézéshez szükséges szolgáltatásokat.

 

Az E-önkormányzat portál elérhető az alábbi címen: https://eonkormanyzat.gov.hu  https://ohp.asp.lgov.hu  Az E-önkormányzat portál működéséről részletes leírás itt található: https://ohp-20.asp.lgov.hu/tajekoztato

 

Adóbevallási, adatbejelentési információk menüpontban, a szolgáltatás használatával lehetősége nyílik arra, hogy a kiválasztott önkormányzatnál, a nyilvántartott helyi vagyoni típusú adóinak adóbevallásait/adatbejelentéseit lekérdezze.

 

Az E-önkormányzat portál bárki számára elérhető, egyes funkciók szabadon használhatók, más funkciók azonban bejelentkezéshez kötöttek.

 

Bejelentkezés nélkül igénybe vehető funkciók: (ezt bárki használhatja akár adatbejelentés elkészítésére is)
Önkormányzat-kereső
Űrlapok kitöltése beküldés nélkül

 

Bejelentkezéshez kötött (online) funkciók:
Elektronikus űrlap beküldése
Mentett űrlapok elérése és megnyitása
Ügykövetés
Adóegyenleg-lekérdezés
Adóbevallási információk lekérdezése
Saját önkormányzatok listája

 

Az építményadó adatbejelentésének megtételére 2020. január 1-jétől Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatóságánál a „ASP-ADÓ-31-RH" számú „Adatbejelentés reklámhordozó utáni építményadóról" nyomtatvány szolgál.

 

Amennyiben további kérdése van, úgy kérjük, forduljon munkatársainkhoz, akik az adótitok szabályainak betartása mellett készséggel állnak rendelkezésükre.

 

Tájékoztatjuk, hogy a https://www.eger.hu/hu/adougyek  elérhetőségen a központi és egri helyi adójogszabályokról, önkormányzati adókkal kapcsolatos tájékoztatókról, információkról, elektronikus és papír alapú bevallási és adatbejelentési nyomtatványokról, elektronikusan intézhető ügyekről, beadványokról a részletesen tájékozódhat.

 

Szükség esetén a kitöltés előtt szíveskedjék a kitöltési útmutatót is áttanulmányozni.

 

Köszönjük, hogy befizetett adójával hozzájárul Eger Megyei Jogú Város fejlődéséhez!

 

 

Eger, 2020. január hó

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza