Ugrás a fő tartalomhoz
2022. május 26. | Fülöp
Eger.hu

Szálláshelyek átminősítése

Létrehozva: 2022. január 07.  |  Utoljára frissítve: 2022. január 07.

Felhívás „Egyéb szálláshely” típusú szálláshely átminősítésére


A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Korm. rendelet) 2019. június 28. napjától jelentős változások léptek életbe, melyek alapvetően befolyásolták a tevékenység jogszabályszerű gyakorlását.

 

Honlapunkon a hatályos jogszabályokat itt tekinthetik meg:

https://www.eger.hu/hu/adougyek/szallashely-ugyintezes/jogszabalyok-letoltese

 

A Korm. rendeletben új fogalmak is meghatározásra kerültek (pl.. ágy; szálláshely ágyainak száma; szálláshely befogadóképessége; szálláshely szobáinak összessége; szálláshely-kezelő szoftver; szoba, magánszálláshely), továbbá a korábban meghatározott fogalmakban is történtek változások (Korm. rendelet 2. §-a).

 

Többek között jelentős változás volt, hogy új szálláshely kategóriaként bevezetésre került a magánszálláshely.

 

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (továbbiakban: Kertv.) 2. § 39. pontja értelmében „magánszálláshely", az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás vagy üdülő, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzátartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat.

 

Fontos kiemelni, hogy az új jogszabályi rendelkezés szerint, az „egyéb szálláshely" a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített épületben, de szálláshely-szolgáltatási céllal és nem magánszemély vagy nem egyéni vállalkozó által hasznosított, önálló rendeltetési egységet képező épületrész, ahol az egy szobában található ágyak külön-külön is hasznosításra kerülhetnek, illetve a szobák száma legfeljebb huszonöt, és az ágyak száma legfeljebb száz (Kertv. 2. § 40. pont).

 

Fentiekkel összefüggésben a Korm. rendelet előírta, hogy a 2020. szeptember 30-ig nyilvántartásba vett, vagy működési engedéllyel rendelkező azon egyéb szálláshely-szolgáltató, amely megfelel a magánszálláshelyre vonatkozó követelményeknek, 2021. december 31-ig kérelmezheti, hogy a jegyző a szálláshely-szolgáltatási bejelentését magánszálláshely szolgáltatásra módosítsa.

 

Azon szálláshely-szolgáltató, amely a szálláshely-szolgáltatási tevékenysége módosítását kezdeményezi, a módosítási kérelemmel egyidejűleg köteles benyújtani a szálláshelykezelő szoftver meglétét igazoló dokumentumot, valamint a magánszálláshelyre vonatkozó bejelentési és üzemeltetési követelmények megfelelőségéről szóló nyilatkozatot.

 

A kérelem benyújtásához szükséges nyomtatvány megtalálható az alábbi elérhetőségen:

 

https://www.eger.hu/hu/adougyek/szallashely-ugyintezes/nyomtatvanyok-letoltese

 

Az elektronikus ügyintézésre kötelezett ügyfél a fenti nyomtatvány benyújtását az e-Papír szolgáltatás alkalmazásával tudja teljesíteni ( https://epapir.gov.hu/ ).

 

Egyéb szálláshelyként a továbbiakban az a szálláshely működhet, amely nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített épületben, de szálláshely-szolgáltatási céllal és nem magánszemély vagy nem egyéni vállalkozó által hasznosított, önálló rendeltetési egységet képező épületrész, ahol az egy szobában található ágyak külön-külön is hasznosításra kerülhetnek, illetve a szobák száma legfeljebb huszonöt, és az ágyak száma legfeljebb száz.

 

Előzőek alapján felhívjuk azon egyéb szálláshely-szolgáltatókat, akik magánszemélyként vagy egyéni vállalkozóként végzik tevékenységüket, hogy amennyiben megfelelnek a magánszálláshely bejelentési és üzemeltetési követelményeinek, haladéktalanul nyújtsák be az átminősítésre irányuló kérelmüket! /Az érintett szálláshelyek többsége már eleget tett ennek a kötelezettségének./

 

Amennyiben az adott szálláshely a magánszálláshely jogszabályban meghatározott követelményeinek nem felel meg (pl.: a szálláshely nem lakás vagy üdülő ingatlanban van) és az átminősítést nem tudja kérelmezni, akkor az egyéb szálláshelyre vonatkozó hatályos jogszabályi előírásokat kell megvalósítania.

 

Abban az esetben, ha a szálláshely-szolgáltató sem a magánszálláshely, sem pedig az egyéb szálláshely bejelentési és üzemeltetési követelményeit se tudja megvalósítani 2022. január 1. napjától, a szálláshely hatósági nyilvántartásból történő törlését kell kérelmeznie.

 

Tájékoztatjuk, hogy a hatósági nyilvántartásban szereplő szálláshelyek jogszabályi előírásoknak történő megfelelőségét hatósági ellenőrzések lefolytatásával vizsgáljuk, melynek keretében szabálytalanságok megállapítása esetén közigazgatási bírság kiszabására és a szálláshely bezárására van lehetőség.

 

Köszönjük szíves együttműködésüket.

 

2022. január 07.


Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Adóiroda< Vissza
ESBA