Ugrás a fő tartalomhoz
2022. szeptember 29. | Mihály

Tájékoztató szálláshely üzemeltetőknek

Létrehozva: 2017. február 23.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága 2017. január 1-jétől új filozófia mentén végzi ellenőrzéseit. Az elmúlt időszak helyszíni és egyéb adóellenőrzései arra engednek következtetni, hogy az új szemlélet nyomán vélhetően javul az adózási fegyelem, nő az ellenőrzések hatékonysága, és emelkednek majd a helyi adóbevételek. Az önkormányzati adóhatóság ellenőrei a jövőben ott jelennek majd meg, ahol feltételezhető a szabályszegés, vagy az átlagosnál alacsonyabb szintet érnek el a bevallott adóalapok, adók.


Az önkormányzati adóhatóság ellenőrzéseinek célja a gazdaság fehérítése, az adócsalások visszaszorítása, az önkéntes jogkövetés ösztönzése és a tisztességes gazdálkodók esélyeinek növelése.

 

A megújuló eljárási szabályok alapján dolgozó önkormányzati adóhatóság az adózás rendjéről szóló törvényben nevesített új jogintézmény, a támogató eljárás bevezetésével segíti az együttműködni kész és együttműködni hajlandó adózókat, szálláshely üzemeltetőket. Az együttműködő, a szabályokat szem előtt tartó, körültekintően eljáró szálláshely üzemeltetők segítése már az elmúlt évben is fő célkitűzés volt, így szankciók helyett előtérbe kerül az önálló hibajavítás (önrevízió) támogatása. 2017-ben ennek már jogi lehetősége is adott, hiszen a támogató eljárásban van lehetőség a hibák javítására, önellenőrzésre.

 

Az önkormányzati adóhatóság adatszolgáltatás keretében adatot kér és kap az internetes felületen (szallas.hu, booking.com, airbnb.com stb.) hirdető és szálláshelyet értékesítő szálláshelyekről, valamint a Szép kártyás, bankkártyás, hitelkártyás tranzakciókról is.

 

Az elmúlt évek ellenőrzési tapasztalatai azt mutatták, hogy egyes szálláshelyeken a kontrolladatok összehasonlító elemzését követően eltérések voltak a szállásadók tényleges és bevallott vendégéjszakák adataiban.

 

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az Art. 49-51.§-ai lehetőséget biztosítanak minden adózó, adóbeszedő számára, hogy önrevízió lehetőségével éljenek. Így az adó- és mulasztási bírság szankciójának kiszabását is elkerülhetik. Erről részletesen a www.eger.hu ADÓÜGYEK illetve ado.eger.hu elérhetőségen tájékozódhatnak, illetve az önrevíziós Ifa bevallási nyomtatványt is itt találják meg.

 

Kérjük, hogy szíveskedjenek az adókötelezettségek pontos betartására és fokozottabban ügyeljenek a vendég- és idegenforgalmi adónyilvántartásuk pontos vezetésére!

 

Eger Megyei Jogú Városban 2016. évben jelentősen növekedett a turisztikai szálláshelyek száma, immár 358 szálláshely rendelkezett engedéllyel. Sokat „fehéredett" a szálláshelyek ilyen irányú tevékenysége is, hiszen egy év alatt 18%-kal nőtt az engedéllyel rendelkező szálláshelyek száma a városban. A bevallási adatok összesített adatai alapján több mint 594 ezer vendégéjszakát töltöttek Egerben a vendégek. Az előző év hasonló időszakához képest, jelentősen 36,5 ezer vendégéjszakával emelkedett az itt eltöltött és bevallott vendégéjszakák száma. Az adóköteles vendégéjszakák száma ennél is nagyobb mértékben emelkedett (43,5 ezer nap). A hevesi megyeszékhelyen a vendégéjszakák 57,4%-át szállodákban töltötték a vendégek. Egyéb szálláshelyeken (fizetővendég szálláshelyek) a vendégéjszakák 22,9%-át, közösségi szálláshelyek 12,8%-át, panziókban 5,4%-át töltötték a turisták. A múlt évi adatokhoz képest 25%-kal emelkedett az egyéb szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma.

 

Köszönjük, hogy befizetett adójával hozzájárul Eger Megyei Jogú Város fejlődéséhez.

 

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!
Fejlesztési projektek