Ugrás a fő tartalomhoz
2024. július 18. | Frigyes

Töretlen az idegenforgalmi adóbevételek növekedése

Létrehozva: 2015. december 16.  |  Utoljára frissítve: 2019. április 02. eger 

Eger régóta az ország legnépszerűbb városai közé tartozik és szilárdan tartja helyét a legdinamikusabban fejlődő városok között is.


Ezt igazolják az Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatóságához beérkezett idegenforgalmi adóbevallások adatai is, melyek alapján 2015. év első tíz hónapjában összesen 491.356 vendégéjszakát töltöttek a turisták városunkban.


Ez a szám 72.675 nappal haladja meg az elmúlt év első tíz hónapjára eső vendégéjszaka számot. Százalékos számításban ez 17,5 %-os növekedést mutat.


A bevallott összes és bevallott adóköteles vendégéjszaka számok évről-évre folyamatosan növekvő adatait (az elmúlt 5 évre vonatkozóan) az alábbi grafikonok szemléltetik.


Eger város idén elnyerte „Az év turisztikai városa" címet is.

 

 

Forrás: Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Adó Iroda


Az adóköteles vendégéjszaka szám emelkedésből eredő adótöbblet 22.726 ezer forint is meghaladta. A vendégforgalom emelkedése azonban közvetetten más helyi (és állami) adókban is éreztetheti hatását. Bizakodásra adhat okot, hogy 2015. december 14-ig 189.848 ezer forint idegenforgalmi adóbevétel folyt be a város kasszájába, mely jóval meghaladja az előző évek hasonló időszakainak bevételét.

 

A nyár a fő idegenforgalmi szezon, de a szeptember, illetve október hónap is kiemelkedő idegenforgalmi adóbevételt jelentett városunk számára. A 2010-2011-2012-es évekhez képest 2013. évtől jelentősen megnőtt a vendégéjszaka szám a két őszi hónapra vonatkozóan is.

 

Forrás: Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Adó Iroda

 

Évről-évre folyamatos növekedést mutat a bevallott vendégéjszakák száma. Az alábbi diagramok az előző évekhez képest történő permanens emelkedést tükrözik százalékos változásban, illetve számszerűen bemutatva.

 

Forrás: Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Adó Iroda

 

Forrás: Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Adó Iroda

 

A turizmus fejlesztése kiemelt prioritás, ennek eredményei az idegenforgalmi és iparűzési adóbevételekben is megjelennek. Különösen örvendetes, hogy az év első tíz hónapjában - a megyeszékhelyek között - Eger továbbra is tartja kiemelkedő helyét a beszedett idegenforgalmi adóbevételek tekintetében.

 

A 2010. év óta az idegenforgalmi adóbevételek egyre emelkedő trendet mutatnak. 2014. év első tíz hónapjához viszonyítva 23 millió forinttal több idegenforgalmi adót vallottak és fizettek be az egri szálláshely-üzemeltetők.

 

Forrás: Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Adó Iroda


Eger, 2015. december 15.


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága< Vissza
Intézze ügyeit elektronikusan!